Abecedarul veterinar

Abecedar de alimente toxice pentru caini si pisici

Cu toţii ştim că animalele de casă nu trebuie să mănânce alimente destinate oamenilor. Dar, să fim serioşi, câteodată se mai întâmplă iar un doctor veterinar profesionist ştie acest lucru. Din când în când, în timp ce pregăteşti cina, mai cade ceva pe jos şi căţelul este imediat acolo, aspirând toate firmiturile, sau pisica fură ceva de pe farfurie când nu eşti atent.

Există şi alimente destinate oamenilor care sunt însă sănătoase şi pentru animalele de casă (în cantităţi mici care nu pot înlocui însă hrana specială destinată animalelor). Dar,  medicul veterinar specialist va spune ca multe alimente sunt periculoase pentru animalele de casă, fie ele câini sau pisici.

Astfel, am întocmit o listă cu alimente uzuale care sunt toxice pentru animale şi totodată dau şi nişte sfaturi care să vă fie la îndemână în momentul în care astfel de alimente sunt ingerate şi le fac probleme câinilor sau pisicilor.

AVOCADO: În timp ce unii stăpâni de animale spun că îşi hrănesc uneori animăluţele cu avocado şi nu au avut probleme, studiile făcute arată că frunzele, fructul, seminţele şi coaja conţin o substanţă toxică numită Persin. În conformitate cu ASPCA, asociatia americană pentru protecţia împotriva cruzimii faţă de animale, fructul este însă printre cele mai toxice.

CEAPA, PUDRA DE CEAPĂ, ARPAGIC ŞI USTUROI: toate acestea pot duce la iritaţii gastrointestinale şi probleme cu celulele roşii din sânge. Toate varietăţile de ceapă pot aduce necazuri inclusiv cea deshidratată, cea crudă sau cea gătită. Pisicile sunt cele mai afectate, dar nici câinii nu sunt feriţi iar in acest caz medicul veterinar specialist trebuie sa fie neaparat in apropiere.

STRUGURI ŞI STAFIDE: Acestea sunt toxice pentru câini şi pot produce insuficienţe renale. Cercetătorii afirmă că încă sunt destule necunoscute la acest capitol, inclusiv faptul că numai anumite rase pot consuma struguri şi stafide fără nici o problemă. Tocmai din acest motiv doctorul veterinar specialist nu recomanda consumul sub nici o formă şi în nicio cantitate pentru nicio rasă de căţei.

ALUAT NECOPT: aluatul necopt conţine drojdie care poate creşte în stomacul animalului tău, cauzând. Riscul se micşorează odată ce acesta este copt, dar tot nu este recomandabil pentru animale ( doctorul veterinar va spune ca din cauza compozitiei in care se regaseste gluten si cantitatea mare de amidon si alte zaharuri, putin digerabile pentru caine).

OASELE RĂMASE DE LA MASA STĂPÂNILOR: Acestea se pot opri in gatul animalului şi mai grav de atât pot perfora stomacul sau intestinele animalelor ori pot produce constipatie serioasa, chiar dacă sunt foarte gustoase pentru câinii sau pisicile din casă. Ca un sfat adiţional, nu hrăni niciodată animalul cu carne sau ouă crude sau mult prea puţin gătite deaorece acestea pot conţine substanţe toxice şi bacterii si unele antivitamine (adica substante ce distrug vitaminele din organism).

ALIMENTE BOGATE ÎN GRĂSIMII SAU FOARTE SĂRATE:  medicul veterinar profesionist spune ca grăsimea în exces poate cauza probleme la colecist, stomac sau chiar pot afecta pancreasul, cauzând pancreatită. Alimentele foarte sărate reprezintă un risc ridicat la dezvoltarea unei intoxicări cu ion de sodiu. Ingerarea de astfel de produse sărate şi bogate în grăsimi pot produce diaree şi vomă.

CIOCOLATĂ, CAFEA, ALCOOL: În conformitate sfaturile doctorului veterinar specialist, substanţele numite methilxanthine, conţinute de ciocolată, cafea şi produse pe bază de cofeină pot produce vomă, diaree, gâfâit, sete excesivă şi urinat excesiv, hiperaciditate, tremur, crize de spasm şi în cazuri foarte grave, chiar moartea.

DULCIURILE CU ÎNDULCITORI(care conţin zaharină sau xylitol): aceste componente pot produce dereglări ale funcţiei hepatice şi chiar moartea la căţei mai vulnerabili. Xylitolul se găseşte în multe produse cum ar fi guma de mestecat, bomboane, fursecuri fără zahăr şi pastă de dinţi.

NUCI DE MACADAMIA: Aceste nuci pot provoca stări de slăbire, vomă, tremurat şi febră la căţei. Simptomele durează până la 2 zile şi apar aproximativ la 12 ore după ingerare.

Ce este de făcut dacă animalul tău a ingerat accidental un astfel de aliment? În acest caz, la primele semne de stare de rău, se recomandă urgent vizita la medicul veterinar profesionist, prietenul si sfătuitorul tau la greu.