Boli la animale

Abcesele dentare, la caine, pot lua forme ingrijoratoare

Se intampla sa observi o mica deformare sub ochiul cainelui tau. poate fi dureroasa sau nu. Daca are parul mai lung ai putea observa ca mai multe fire de par sunt lipide impreuna si, eventual, este prezenta si o crusta. Daca ai un caine cu parul scurt, ai putea sa vezi de-a dreptul o rana sub ochi. Ai putea crede ca a fost muscat sau ca s-a ranit in vreun gard sau obiect taios. din pacate, ar putea fi un abces dentar.

Abcesul dentar la caine este frecvent si poate lua forme ingrijoratoare atunci cand afecteaza molarii. Mai des implicati sunt molarii superiori, ei avand 3 sau 2 radacini. Aceste radacini sunt lungi iar capatul alveolei dentare este foarte aproape de sinusul maxilar si cavitatea nazala. De aceea, daca infectiile de la varful radacinii acestor dinti nu sunt depistate si tratate la timp pot duce la producerea unor fistule, a unor comunicari cu mediul extern. Din cauza acestei infectii persistente, inflamatia poate sa afecteze sinusul si cavitatea nazala. In acest fel exsudatia, puroiul propiu-zis poate fi vazut ca iesit prin piele, mai ales aproape de ochi, putin sub acesta sau chiar pe nas.

Din pacate este greu sa depistezi din timp un astfel de abces fara o examinare stomatologica atenta si fara radiografie dentara, exact ca la om. De aceea sunt observate destul de des cazuri avansate, cu fistulizari sau tumefactii de mari dimensiuni ce pot duce si la semiinchiderea ochiului.

Doar tratamentul cu antibiotice este insuficient, cu toate ca este necesar pentru a diminua amploarea infectiei. Tratamentul complet este reprezentat de extractia dintilor afectati, chiuretarea alveolelor si distrugerea canalului fistulos. Extractia molarilor, la caine, este o procedura mai dificila, ca urmare a numarului si marimii radacinilor. Avansul procesului infectios poate duce la sinuzita si rinita, ce vor avea un tratament cu sanse mai reduse de reusita permanenta.

Cainele afectat va avea dureri si va prefera sa manance pe partea opusa fata de cea afectata. Examenele dentare periodice si tratamentele dentare uzuale si detartrajul permit scaderea incidentei acestei afectiuni.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara

Exit mobile version