Boli la animale

7 lucruri esentiale despre Parvoviroza. Cat timp rezista virusul parvovirozei canine (CPV) in mediu sau pe diverse suprafete?

Oricat de multe ai cunoaste despre parvoviroza cainelui, ca manifestari si ca variante de tratament, ramane insa ceva extrem de important de aflat, pentru cei ce vor cu adevarat sa cunoasca lucruri noi. Cat se poate “ascunde” virusul parvovirozei si mai ales unde?

Fie ca ai un catel tanar, inca in programul de vaccinare sau ai un caine ce a sarit cu cateva luni peste data de repetare a vaccinului anual sau ai avut, din nefericire, un catel bolnav de parvoviroza si vrei sa intrebi medicul veterinar specialist, cand poti sa introduci in acelasi mediu, cu cel in care a fost si catelul bolnav, noul “oaspete” nevaccinat, in urmatoarele randuri vei putea descoperi raspunsul potrivit la curiozitatea ta stiintifica indreptatita.

1. Cat rezista in mediul extern virusul parvovirozei canine (CPV)?

Virusul parvovirozei canine poate fi prezent, in “cantitati” suficiente pentru a imbolnavi mai multi caini, in mediul extern saptamani, luni si chiar ani. Virusul ce provoaca parvoviroza cainelui este foarte rezistent in mediul extern. Este favorizata rezistenta acestuia, in mediul extern, de umiditate, temperatura, adapostire in diferite substraturi organice.

2. Ce insemnatate are faptul ca virusul parvovirozei canine este foarte rezistent in mediu?

Medicul veterinar specialist iti va spune ca o cusca, o camera, o casa, o curte sau o zona intinsa prin care a trecut un caine bolnav de parvoviroza va fi precum o “zona minata” pentru saptamani, luni sau chiar ani, in functie de conditii.

3. Cat timp elimina, in mediul extern, un caine bolnav de parvoviroza, particule virale ce pot sa imbolnaveasca alti caini?

Dupa infectie, un caine bolnav de parvoviroza canina, poate elimina virusul timp de 2-3 saptamani.

4. Cati caini se pot imbolnavi de parvoviroza dupa ce au “calcat pe urmele” unuia bolnav si care a eliminat virusul?

Se pot imbolnavi toti cainii neimunizati (nevaccinati corespunzator) ce trec prin locurile in care exista virusul parvovirozei.

6. Cum poti sa aduci un alt caine intr-o casa, curte sau spatiu in care a fost un caine bolnav de parvoviroza?

Este important de stiut ca este aproape imposibil sa decontaminezi perfect mediul de virusul parvovirozei canine. Solutia este de a introduce in acel mediu un caine deja rezistent, vaccinat corespunzator impotriva parvovirozei canine. De aici rezulta si importanta colosala a “carantinei”. Adica a masurilor de prevenire a venirii in contact cu virusului parvovirozei canine de catre cateii nevaccinati complet, adica dupa varsta de 3,5-4 luni.

7. Link-uri utile despre parvoviroza la caine:

http://doctor-vet.ro/parvoviroza-canina-care-sunt-rasele-mai-sensibile/

http://doctor-vet.ro/parvoviroza-la-rasele-mici-la-ce-sa-te-astepti/

http://doctor-vet.ro/parvoviroza-cainelui-atentie-epidemie/

http://doctor-vet.ro/esentialul-parvoviroza-cainelui-tot-ce-nu-stiai/

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara