Abecedarul veterinar

6 alimente banale ce trebuie evitate la caine

Exista cateva alimente sau componente din alimente care pentru noi, oamenii, sunt banale si consumate zilnic Dar care sunt “otravitoare” pentru caini. Unele dintre aceste alimente sau componente sunt oferite de oameni, pur si simplu, cu bune intentii sau fara stiinta, unele sunt accidental inghitite iar altele sunt folosite in scopuri mai putin benigne. Cele sase componente alimentare pe care le luam in discutie sunt ciocolata, usturoiul, nucile de macadamia si alunele, strugurii si stafidele, alcoolul alimentar si xilitolul.

1. Ciocolata. Aceasta contine teobromina care este toxica pentru caine. In functie de cantitate, cainii pot suferii fenomene digestive, de tip voma si diaree, tremuraturi si convulsii si agitatie asociate cu tulburari respiratorii.

2. Usturoiul. Acesta este un component larg raspandit in alimentele oamenilor. La caine, in functie de cantitate si amestec, poate produce tulburari digestive si anemie. Componentele chimice regasite in usturoi sunt toxice pentru celulele rosii.

3. Nucile de macadamia si alunele. Contin un procent mare de grasimi ce pot duce la tulburari de functionare digestiva, mai ales la nivel hepato-biliar. Poate sa apara voma galbena-verzuie, deshidratarea si durerea abdominala.

4. Strugurii si stafidele. Pe cat de inofensiv suna, stafidele si strugurii pot duce la probleme digestive si insuficienta renala. Poate fi nevoie de tratament perfuzabil iar situatia se poate complica rapid. Stafidele sunt unele dintre cele mai des intalnite toxice oferite cainilor cu stapan.

5. Alcoolul. Acesta functioneaza drept un tranchilizant si accelerator de metabolism glucidic. Cainii pot suferi episoade de agitatie, tulburari digestive si de respiratie.

6. Xilitolul. Acesta este continut in gume de mestecat, paste de dinti sau ape de gura. Xilitolul poate produce tulburari ale glicemiei prin scaderea glucozei din sange. Acest lucru este periculos pentru viata animalului.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara