Exista oare semne care iti pot da de inteles ca ai un caine stresat? Aceasta este o intrebare care cred ca si-au pus-o multi proprietari. Este adevarat, aspectul general al cainilor este si o urmare a apropierii lor de om. Cu timpul, ca urmare a evolutiei in “cel mai bun prieten al omului”, cainele a dezvoltat caracterisitici ce sa maximizeze profitul. Se considera ca unele caractere morfologice, precum pozitia urechilor, culoarea parului si, in final, temperamentul au evoluat pentru a profita de pe urma coabitarii cu omul. Putem observa ca preferinta omului pentru rasele ai caror indivizi, chiar si adulti, seamana cu puiandri docili si jucausi, este una evidenta. In definitiv, cainele profita astfel de pe urma asocierii cu omul, prin atragerea afectiunii, protectiei si altor beneficii precum hrana si adapostul.
Odata cu aceste beneficii, vine insa si contraponderea. Cainii nu vor putea fi niciodata, din punct de vedere ierarhic, lideri ci doar vor ocupa ultimul loc in familie.
Se ridica in acest fel o problema. Cat de mult apreciaza un caine apropierea de om si cum priveste interactiunea cu acesta? Ar putea oare ca o imbratisare, un smotocit, un anumit fel de mancare, sa le provoace stres sau anxietate? Cat de vizibil este acest lucru?
Poate ca ai un caine care accepta si se bucura de luatul in brate, de mangaiere sau de hranitul cu lingurita. Dar este un aspect generalizat? Cum poti recunoaste diferenta?
Poti recunoaste aceste semne urmarind cateva elemente cheie din limbajul corporal al cainelui. Acest lucru poate fi dificil pentru ca orice caine va avea tendinta sa isi ascunda vulnerabilitatile. Ce trebuie sa urmaresti:
1. Pozitia urechilor. Ai observat ca te-ai apropiat cu un fel de mancare, ai vrut sa il mangai sau trebuia sa ii dai un medicament si cainele si-a lipit de-a dreptul urechile de cap? Poate fi un semn de anxietate.
2. Pozitia ochilor si a capului. In acelasi context, ai vazut cainele ca isi muta privirea, intoarce capul, inchide ochii total sau partial? Acestea sunt tot semne de refuz, de stres, de anxietate. In aceleasi conditii si ochii foarte deschisi, putand lesne observa “albul ochilor”, este tot un semn de anxietate.
3. Limba. In situatii de stres, de anxietate, cainele ar putea avea tendinta sa te linga pe fata sau sa isi miste foarte rapid limba, ca si cum ar linge ceva.
4. Cascatul. Ai tinut un caine in brate si ai observat ca manifesta in exces cascatul? Ar putea fi un semn de stres si nu de oboseala.
5. Ai luat catelul in brate si parca a incremenit. L-ai cuprins pe ambele parti si ai observat ca s-a trantit si iti arata zona abdominala. Poate ca ai crezut ca abia asteapta sa il scarpini pe burta dar de fapt iti arata ca este supus si nu vrea sa se lupte.
Toate aceste semne au insemnatate doar interpretate impreuna, in context si nu separat. Asa ca, poti verifica chiar tu, fara prea mult efort, pozele in care este prezent si cainele familiei. Incearca sa observi unele dintre aceste semne si poti judeca pentru tine cat de fericit este cainele tau atunci cand il iei in brate si consideri ca il alinti si presupui, uneori incorect, ca ii place la nebunie. Totusi, este util sa evaluam de la caz la caz si sa nu generalizam. Sunt caini care apreciaza si se bucura de orice interactiune cu omul si aceste semne apar foarte rar. Ce putem insa deduce este ca fiecare caine va interpreta diferit o imbratisare sau o mangaiere, in functie de situatie si mai ales de persoana.
de Dr. Daniel Lescai
Doctor in Medicina Veterinara