Abecedarul veterinar,  Recomandari gastronomice

5 legume si 5 fructe pentru cainele tau. Cat de vegetarian poate fi un caine?

Amatorii de “mancare in casa” sau cei ce au catei extrem de pofticiosi ori plictisiti de rutina alimentara vor fi incantati sa descopere surprizele din sfaturile culinare de specialitate. Pe cat de carnivor stim cu totii ca este cainele, uneori fructele si legumele pot fi folosite drept recompensa sau solutie antiplictiseala si nicidecum un fel principal. Deci atentie la sfaturile medicului veterinar specialist si asa cum fac proprietarii responsabili, alegeti sa intrebati inainte de a introduce in alimentatie fructe sau legume.

Legumele sunt introduse treptat, daca frumosul nostru catel nu a mai mancat ar fi de preferat sa incepem cu o portie mica si sa observam efectele. Ele pot fi in primul rand digestive, de tipul vomei sau diareei. Legumele pot fi servite in cantitati mici, in general fierte, coapte, la cuptor, facute la abur sau la gratar. Dar fara sare si alte condimente.

Legume permise si cantitati maxime recomandate

1. Morcovul. Este bogat in fibre, potasiu, vitamina A si C. O portie ar putea fi cam cat poate inghiti de 2-3 ori maxim. Nu mai mult. Ar fi de preferat fiert sau facut la abur.

2. Castravetele. Trebuie curatat, taiat in bucati mici, indepartate semintele. Poate fi oferit in portii de 2-3 inghitituri chiar si dupa fierbere.

3. Fasolea verde. Magneziu, fibre, vitamina C si K. Fiarta bine, cu coditele la pastai taiate, inntr-o cantitate rezonabila cat sa poata infuleca o data sau de doua ori.

4. Cartoful. In niciun caz prajiti!!! Decojit bine, fiert foarte bine. Una doua bucatele sunt de ajuns. Evitati cartoful crud, este destul de toxic.

5. Brocoli. Fibre, magneziu, vitamina K, vitamine B. Trebuie facut bine la abur si oferite 2-3 bucatele, cat doar sa se distreze si sa iasa din rutina zilnica.

Fructe permise si cantitatile lor

1. Marul. Fibre, potasiu, fitonutrienti. Evitati semintele si miezul caci contin compusi cian, toxici. O felie de mar este suficienta.

2. Portocale. O felie sau doua sunt suficiente, dar fara seminte. Sursa bogata de vitamina C, B, potasiu, fibre si bioflavonoide.

3. Pepenele. Sursa buna de vitamina C, fibre, magneziu si potasiu. Evitati semintele. Maxim jumatate de felie mica.

4. Afine. Sursa de vitamina K, fibre, stimulator al digestiei si bun antiseptic digestiv. Contine o multime de antioxidanti. 3-4 afine sunt suficiente pentru o portie.

5. Murele. Bogate in antioxidanti, vitamina C, E, magneziu si potasiu. 2-3 mure sunt de ajuns.

Evitati avocado, strugurii, usturoiul si ceapa in special. Pentru orice problema este mai bine, asa cum stiti deja, sa tineti legatura cu prietenul vostru medicul veterinar specialist.