De cate ori nu s-a intamplat ca un tratament, pentru pisica sau catelul tau sau diagnosticul gasit de catre medicul veterinar specialist, sa te faca sa exclami de uimire ca “Este ciudat! Vom imparti amandoi medicamentele acasa!”.
Exista o legatura? Ce poate sa insemne? Ai putea descoperi, destul de usor si intr-un mod relaxant, ceea ce nimeni nu ti-a spus pana acum, daca alegi sa citesti cateva randuri din materialul de specialitate urmator.
Te poti gandi uneori ca fie bolile pot fi “transmise” de la om la animal sau invers. Sau mai mult, poate cei mai superstitiosi ar putea atribui o conotatie cosmica relatiei dintre ei, afectiunile lor si cainele sau pisica lor. In urma consultatiei doctorului veterinar profesionist, bietul caine ar putea de exemplu sa primeasca un diagnostic de hernie de disc. In cazurile in care se alege tratamentul medicamentos medicul veterinar specialist poate primi drept replica “Da, pastilele astea le am deja acasa; le-am luat cand m-a durut si pe mine spatele!”. Ori in urma unei consultatii de specialitate, medicul ar putea prescrie pentru acasa, de exemplu, prednison impotriva unei alergii foarte agresive, moment in care proprietarul se arata extrem de mirat de faptul ca si prietenul necuvantator va lua, eventual, un tratament asemanator cu al sau. Si nu in ultimul rand, in cazul bolilor cronice, cardiace, renale, locomotorii sau de alta natura, investigatiile suplimentare se pot dovedi utile pentru diagnosticul de specialitate. In cursul acestor investigatii, similare cu cele folosite la oameni, putem sa urmarim practic acelasi protocol si eventual diagnostice apropiate de cele pe care, din pacate, le putem primi si noi sau putem reparcurge, macar mental firul indelungat al diagnosticului.
Suntem deci in fata unei dileme: care este legatura?
In cazurile mai putin fericite, de boli usor transmisibile, legatura este simpla: un agent patogen poate trece de la animal la om si invers; acesta este cazul zoonozelor, insa nu acesta este cazul discutat, fiind deja tratat in materialul urmator : http://doctor-vet.ro/13-boli-grave-transmise-de-animalele-bolnave/ .
Traim astfel cu senzatia ca in mod ciudat unele lucruri parca se repeta, parca este un “deja-vu”. In afara unei legaturi supranaturale, este de banuit mai degraba ca aceasta “legatura” are o cu totul alta menire. Ne poate arata ca si cainele si pisica sunt fiinte ce pot suferi in acelasi mod cu noi. Iar suferinta noastra are un rol deosebit in a ne amplifica puterea noastra de empatizare si de intelegere a unor fenomene patologice ce sunt comune, fara a avea o relatie directa, omului si animalelor noastre. Privind catre noi insine putem, intr-o oarecare masura, sa cuprindem mai bine cu mintea noastra suferintele animalelor si de ce nu, ale semenilor nostri. Cred ca o astfel de abordare ne poate face mai “umani”, mai buni.
Si pentru ca ii iubesti si le vrei binele, alege sa consulti medicul veterinar profesionist, poate chiar si inainte ca bietul catel sau saraca pisicuta sa se imbolnaveasca, pentru linistea ta si bucuria lor de a trai.