Cine ar fi putut crede ca iarna va veni din nou, asa de repede? Si totusi, ne-a surprins iarasi cu frig, zapada si inghet. Cum era si de asteptat, noi oamenii am mai pus o haina pe noi, am dat drumul la caldura si am renuntat, pentru moment, la bauturile din frigider. Ne pregatim fericiti de Sarbatori si speram ca frigul sa treaca cat mai repede si sa ajungem mai curand pe 1 Mai. Dar oare am uitat ceva?
Ei bine, da, iarna a venit si pentru cainii si pisicile de langa noi. Si daca noi am schimbat cate ceva la noi pentru a ne pastra confortul si pentru a evita sacaitoarele episoade de guturai, atunci poate ar fi cazul sa stim ca si pentru catei si pisici sunt cateva lucruri de facut.
Ce te poate sfatui un medic veterinar specialist pentru a evita imbolnavirile in aceasta perioada si pentru a-i asigura un confort binemeritat?
1. Fii atent la prognoza meteo!
Simplu, nu-i asa? Multe dintre prognozele meteo includ, pe langa temperaturile estimate sau deja determinate si perceptia asupra acestora, adica modul in care se “simte” afara. Este la fel de important si pentru oameni si pentru animale. Exista factori ce actioneaza sinergic, precum temperatura, umiditatea, precipitatiile, curentii de aer. Toti acesti factori pot modifica perceptia si pot conduce la o senzatie de frig mai accentuata si la o favorizare a imbolnavirilor.
2. Scurtaza plimbarile. Unul dintre cele mai importante sfaturi este legat de o limitare a expunerii la factorii nefavorabili. Cainii mici, cu par putin sau scurt, mai mult obisnuiti cu viata “de apartament” ar putea aprecia faptul ca vor sta mai putin in frig.
3. Achizitioneaza-i o hainuta. Este foarte important. Il fereste de precipitatii, incalzeste si in plus…arata foarte bine. Este mesajul care se “vede” ca ai un catel iubit si protejat.
4. Ofera un adapost corespunzator. Daca ai un caine ce sta doar afara, poti afla ca este extrem de util daca ii este oferit un adapost fata de vant, precipitatii si frig, in general. Incearca sa opresti intrarea directa a curentilor de aer. Pastreaza locul uscat si curat. Acopera cimentul, betonul sau suprafetele din metal cu un strat izolant. Contactul direct cu acestea poate accentua pierderea de caldura.
5. Ai un caine care “doarme in zapada” sau “se intinde direct in balta” atunci cand ploua? Este de inteles, este placerea lui. Ce poti face? Ai grija de “blanita” lui! Periajul periodic si indepartarea excesului de umiditate imbunatatesc capacitatile de “izolare” termica si hidro pentru caine. Daca tot nu vrea sa se adaposteasca, macar ajuta-l sa aiba o “haina” eficienta.
6. Ai grija la apa! Apa ingheata, dar asta stiai deja. Cainele se poate deshidrata iarna in aceeasi masura in care o face si vara. Poti oferi de mai multe ori pe zi apa potabila, la temperatura camerei sau o poti lasa intr-un vas, intr-un loc protejat de inghet. Zapada nu este buna pentru a potoli setea.
7. Suplimenteaza cantitatea de calorii inghitite zilnic. Un pic mai multa mancare nu strica, fiind “carbunii” de care are nevoie organismul pentru a produce mai mult “agent termic”.
8. Verifica, impreuna cu medicul veterinar specialist, daca vreuna dintre bolile deja aflate in tratament, pot fi influentate negativ de frig. Animalele ce au suferit interventii chirurgicale de curand, afectiunile cardio-vasculare, bolile ce evolueaza cu anemie sau afectiunile hepatice si cele pulmonare, trebuie avute in vedere in mod special.
9. Aminteste-ti ce varsta are! Cainii si pisicile de varsta prea mica sau mare sunt mai profund afectati de frigul iernii. Ofera-le adapost sau conditii suplimentare de protectie.
10. Pisicile, iarna, pot cauta sa se ascunda langa motorul automobilelor, profitand de caldura degajata de acestea. Fi bun si fa un pic de zgomot inainte de a porni masina, poate se sperie si pleaca singure, evitand astfel o tragedie. Uite-te si sub masina! Cateii nu se ascund la motor dar pe la roti tot ajung.
Ce pericole pot sa mai apara iarna? De a se imbolnavi. Cel mai des, apar in perioada aceasta afectiunile respiratorii (bronsite, laringite, pneumonii). Umiditatea excesiva din urechi poate aduce cu ea si o otita, asa ca ai grija. Catelusele sau pisicile pot face cistita si de aici durerea la urinare. Cateii si pisicle cu afectiuni cardio-vasculare pot fi agravate de aerul rece si umed, asa ca fii vigilent.
Si nu in ultimul rand, ai grija la degeraturi. Degeraturile apar mai ales la nivelul extremitatilor, urechi, varful cozii, labute atunci cand actiunea temperaturii scazute, a umiditatii si a curentilor de aer, depasesc capacitatea de lupta a organismului, in acele zone expuse. Ai grija la labutele cateilor atunci cand merg in zapada moale. Ei fac de obicei “bulgarasi” intre degete care scad mult temperatura de la nivelul acestora. Atunci cand este gheata pe jos, verifica labutele dupa plimbare. Pot aparea zgarieturi sau taieturi ce se infecteaza.
Sa aveti un inceput de iarna frumos si sanatos!
De Dr. Daniel Lescai
Doctor in Medicina Veterinara