Abecedarul veterinar,  Boli la animale

10 greseli in cresterea si ingrijirea animalelor

Fiecare dintre noi are o intelegere proprie a modului in care se ingrijeste un catel sau o pisica. Din pacate ceea ce fiecare dintre noi credem ca este “cea mai buna ingrijire posibila” ar putea fi oarecum diferit fata de realitatea animalutelor. Ori nu cunoastem ce inseamna ingrijire buna pentru un animal ori credem ca bietele animalute sunt “din fier” si nu se vor “strica” sau se vor vindeca de la sine. Oare aveti curajul sa cititi 1o greseli pe care le pot face crescatorii sau proprietarii de animale?

  •      Catelul tau nu poata zgarda si lesa sau “a avut dar vroiam sa il tundem si i-am scos-o acum vreo 2-3 luni”. Acesta este un lucru periculos mai ales din cauza riscului pierderii, accidentelor rutiere sau agresiunilor dintre animale. In cazul in care se pierde, cum ar putea sa te caute cineva sa ti-l inapoieze sau cum dovedesti ca este al tau. Oare cat de tare te va durea cand il duci la spital dupa ce un “sofer neatent si cu suflet rau” iti loveste catelul in mijlocul strazii.
  •      Ai uitat, nu stii sau nici nu te-a interesat vreodata cand a fost in calduri ultima data, cand si daca a fost vaccinat sau deparazitat si nici macar nu ai o evidenta scrisa intr-un carnet de sanatate. Numeroase boli grave pentru care tratamentul fie este putin eficient si este foarte scump fie sunt boli ce se pot transmite la om, pot fi prevenite prin vaccinare si deparazitare. Dupa perioada de calduri se poate sa apara piometrul, o acumulare de puroi in uter ce necesita interventie chirurgicala de urgenta.
  •      Cainele sau pisica ta fie mananca “orice” sau “tot ce e mai bun” din frigiderul tau fie mai ales de sarbatori sau la “un gratar” ii dai doar foarte putin carnat, drob, mititel, sunca ori cartofi prajiti. In cazurile usoare va avea parte de o indigestie sanatoasa sau mai grav o criza biliara la care se poate adauga si o pancreatita.
  •      L-ai lasat cu buna stiinta sau l-ai uitat in automobil incuiat iar afara este vara. Este cel mai scurt drum catre un soc termic ce poate fi fatal. In doar 5 minute in masina temperatura poate creste la 45-50 de grade Celsius. Tu cum te-ai simti?
  •      Nu “ai avut timp” sa vaccinezi puii de catei la varsta de 5-6 saptamani si nici nu ai respectat carantina scotandu-l afara “sa ia si el un pic de aer”. Vaccinarile sunt prioritatea zero la aceasta varsta la care orice imbolnavire poate fi fatala.
  •      Ai lasat la intamplare otravurile pentru sobolani sau ai uitat ca sticla de antigel era desfacuta. Numeroase intoxicatii sunt din pacate involuntare si pot produce efecte pe termen lung.
  •      La cateva zile dupa ce s-a imbolnavit te hotarasti sa preiei initiativa si ii dai “foarte putina” aspirina, paracetamol sau altceva. Ii vei provoca o intoxicatie medicamentoasa sau vei masca semnele de boala pe care medicul trebuie sa le identifice.
  •      Medicul veterinar a prescris un tratament pentru o anumita perioada si pentru o anumita afectiune. Fie ca “ai diagnosticat” acasa aceeasi boala din nou fie “ai auzit in parc de tratamentul asta” si te hotarasti sa il aplici pe animalutul tau. In cazul unor medicamente se pot produce efecte secundare grave precum diabet, dereglari hormonale, sangerari si putem continua.
  •      Te-ai gandit ca ar fi bine sa iti aduca cineva un catel cu masina dintr-un oras aflat la 500-600 de kilometri. La varstele mici, transportul indelungat reprezinta un stress ce poate fi fatal. Mai bine il lasi sa mai creasca putin sau cauti unul mai aproape.
  •      Refuzi sa il sterilizezi pentru ca nu vrei ca animalul tau sa fie “mutilat”. Oare cat de bine este ca motanul sa se intoarca mereu batut si zgariat acasa, femela gestanta la fiecare ciclu de calduri sau cainele muscat de alti “pretendenti”?

Gaseste curajul si resursele sa consulti medicul veterinar profesionist si sa-i urmezi sfaturile!