Boli la animale

Zgarietura pisicii poate afecta copii. Infectia cu Bartonella spp.

Te-ai jucat cu pisica ta si te-a zgariat sau te-a muscat, ai gasit copilul cu urme ale agresivitatii pisicii? Alege sa citesti in continuare pentru a te informa despre ce poate transmite o pisica.

Inca de la inceput trebuie spus ca pisica este un animalut obsedat de curatenie pentru ca in majoritatea timpului se toaleteaza si nu exista om sa nu fi vazut acest lucru la ele. Prin saliva totusi, pisica resueste sa depuna pe tot corpul o bacterie numita Bartonella henselae. Aceasta este o bacterie ce se gaseste in cavitatea bucala a pisicii, impreuna cu celelalte microorganisme ce alcatuiesc flora bacteriana din cavitatea orala a acesteia. In timpul activitatilor zilnice, o pisica, mai in gluma, mai in serios, poate lasa in urma cateva “repere” ale vioiciunii sale: muscaturi si zgarieturi. Oriunde avem o leziune, cat de mica, prin care aceasta bacterie trece de piele si ajunge in sange, in anumite cazuri, poate crea situatii mai mult sau mai putin dificile. In cazul copiilor, celor cu probleme de imunitate, cu boli cronice sau la batrani se pot produce consecutiv zgarieturilor, inflamatii locale si chiar reactii la nivelul ganglionilor din apropierea locului de intrare. Aceste zgarieturi si muscaturi ar putea fi mai periculoase pentru femeile gravide din cauza posibilitatii afectarii copilului. In cele mai groaznice situatii un om ar putea suferi complicatii de tipul meningitei, nevritei, encefalopatie sau afectiuni oculare si perioculare. Cu toate astea, nu trebuie sa va impacientati, doar una din doua pisici a venit in contact la un moment dat cu aceasta boala, iar ea este perfect tratabila cu antibioticele potrivite din grupele doxiciclinei, ciprofloxacinei sau azitromicinei.

Pentru ca astfel de situatii sunt uneori greu de evitat este bine sa alegi sa te informezi si sa vizitezi medicul veterinar profesionist pentru orice problema sau intrebare legata de animalutul tau.

2 Comments

  • Raluca

    Bună seara. Copilul meu a fost diagnosticât cu boala zgârieturi de pisica. Cu ce pot trata pisica de bartonella?Este periculos pentru copil dacă sta în continuare în prezenta ei? Menționez ca s-a ajuns la operație de adenoflegmon. Mulțumesc.

    • Dr. Daniel Lescai

      Buna seara! Va multumesc pentru intrebare! Regret sa aflu de asemenea situatii insa ele sunt intalnite. Sper sa aveti parte de insanatosire grabnica. Cat despre pisica, ea are nevoie de o consultatie. Probele de sange sunt deosebit de importante. In mare parte, doar atunci cand pisica vehiculeaza in sange microorganismul responsabil, tratamentul are rost si success. Antibiotice cunoscute ca a avea efect sunt doxiciclina, amoxicilina si enrofloxacina. Tratamentul este indelungat, cateva saptamani si are diferite grade de success in a inlatura total microorganismul din corpul pisicii. De aceea este importanta asistenta din partea unui medic veterinar care sa aiba un interes special pentru aceste boli transmisibile. Va doresc success!