Diabetul zaharat sau diabetus mellitus la caine si pisica este cauzat de un deficit de insulina. Insulina este necesara pentru a controla nivelul de glucoza din sange. In lipsa insulinei animalul va deveni hiperglicemic, adica are o valoare a glucozei din sange peste nivelul maxim admis in mod normal. Semnele clinice se desprind din aceasta depasire cronica. In majoritatea cazurilor afectiunea este produsa de distructia imuna a celulelor producatoare de insulina din pancreas. In general cainii necesita tratament cu insulina in toate situatiile. La pisici este mai des intalnita rezistenta la insulina ca urmare a obezitatii. Aceste pisici pot produce insulina dar celulele nu raspund la aceasta si ca urmare se produce hiperglicemia persistenta. Pisica poate fi, in mod surpinzator si de bun augur pentru stapanii iubitori, doar temporar diabetica si poate fi tratata cu medicatie hipoglicemianta orala. Rezistenta la insulina poate fi observata si in cazul catelelor necastrate, in hiperadrenocorticism si pancreatita. Daca este netratat diabetul, grasimile devin preponderent sursa de energie, rezultand cetone, deshidratare si dezechilibru electrolitic. Aceasta stare este cunoscuta ca fiind cetoacidoza diabetica adica o stare toxica in intreg organismul cainelui sau pisicii.
Semne clinice ale diabetului la caine si pisica:
- Poliuria/polidpsia (urinare in cantitati mari si consum mare de apa)
- Apetit crescut (polifagie) cu pierderea greutatii
- Semne clinice inrautatite apar in urma cetoacidozei diabetice:
- Voma
- Diaree
- Anorexie
- Depresie
- Colaps
- Alte semne clinice includ:
- Cataracta la caine
- Postura platigrada la pisici.
Diagnosticul diabetului la caine si pisica:
- Hematologie, biochimie sanguina, mai ales glicemia si depistarea nivelului de fructozamina
- Analiza urinei: strip de urina, mai ales pentru prezenta glucozei si cetonelor in urina, cultura si sensibilitate.
Tratamentul diabetului la caine si pisica:
Tratamentul implica administrarea subcutanata de insulina. Pacientii supusi anesteziei necesita supravegherea glicemiei in timpul interventiei si se administreaza la nevoie ser fiziologic cu dextroza. In cazul rezistentei la insulina, cauza principala trebuie tratata (tratarea hiperadrenocorticismului, castrarea femelelor diabetice).
Daca observi ca ceva este in neregula cu cainele sau pisica ta sau poti observa ca are o greutate mai mare decat normal, mergi si cere ajutorul medicului veterinar specialist pentru a putea, dupa caz, sa depistezi din timp daca este vorba de diabet.
de Dr. Daniel Lescai
Doctor in medicina veterinara