Comunele vrăbiuțe, omniprezente în viața noastră de zi cu zi, fac parte dintr-o specie de păsări sociabile, nepretențioase, inteligente și monogame. Deși, iată, au atâtea în comun cu noi și ne înfrumusețează zilele calde cu trilurile lor, ne pot pricinui și probleme. Doctorul veterinar profesionist stie si iti va spune ca ele pot transmite oamenilor diverse boli.
Nu trebuie atinse fecalele
Vrăbiuța sau Passer domesticus este una dintre cele mai răspândite păsări de pe suprafața terestră, fiind întâlnită pe un teritoriu extrem de larg. Pe lângă faptul că aceste păsări sunt numeroase, versatile și inteligente, din păcate sunt și vectori pentru anumite boli grave pentru oameni. Una dintre cele mai periculoase boli virale, ce evoluează cu encefalită la cal și la om, își găsește rezervorul în populațiile de vrăbiuțe. Este vorba despre virusul West Nile sub formă latentă. Acest virus afecteaza chiar mai grav caii, ce pot muri din cauza acestei boli, prezente si in Romania si care in acest moment, in SUA, face prapad si la oameni si la animale.
De asemenea, aceste micuțe zburătoare, pot transmite unele boli grave ale tubului digestiv precum salmoneloza sau colibaciloza. Pentru protecție este indicat să nu se atingă fecalele vrăbiuțelor și să se igienizeze mâinile, în cazul în care aceste păsări au fost atinse.
Se adaptează rapid datorită inteligenței
Inteligența vrăbiuțelor merge până într-acolo încât în mediul antropizat au învățat să se folosească de ușile cu senzori ale magazinelor, să cerșească firimituri de la oamenii care mănâncă și chiar își poziționează cuiburile strategic, în apropierea zonelor populate de oameni.