Boli la animale

Verifica mereu unghiile si degetele cainelui tau! Mai ales la Rottweiler, Boxer, Doberman sau Schnauzer poti descoperi din timp cancerul

Da, asa de simplu este, pentru un “parinte” iubitor si grijuliu, sa depisteze din timp probleme majore de sanatate! Acest simplu gest de a examina, din cand in cand, degetele si unghiile prietenului nostru necuvantator, poate fi salvator. De ce? Pentru ca ai posibilitatea, daca alegi sa urmezi sfatul de specialitate, sa observi modificarile ce apar in aceasta zona atat de trecuta cu vederea.

Rottweiler. Deget afectat de osteosarcom. www.doctor-vet.ro

Degetele si unghiile sunt extrem de importante pentru un caine. Sunt atat importante pentru deplasare, echilibru, aparare sau toaletare. Unghiile si degetele cainelui sunt foarte expuse traumelor diverse, luxatiilor, fracturilor, rupturilor, smulgerilor, degeraturilor, intepaturilor, erozuinilor sau arsurilor chimice. Le poti depista din timp atunci cand pur si simplu te uiti la ele si le compari. Sunt mai umflate degetele, lipsesc unghii, exista semne de roaseata sau alta culoare neobisnuita? Este important sa observi daca pernitele sunt intregi sau daca se desprind sau daca sunt prea roase, prea erodate. Este de asemenea importanta durerea. Poti observa usor daca la atingere, la deplasare spontana sau atunci cand misti usor degetul cainele reactioneaza din cauza durerii. Uneori poate fi prezenta, daca pur si simplu te uiti mai indeaproape, o secretie anormala, galbuie, verzuie, maronie sau de alta culoare, pastoasa sau mai lichida.

Rottweiler. Radiografie osteosarcom digital. www.doctor-vet.ro

Toate aceste semne trebuie sa te indrume catre o consultatie de specialitate la medicul veterinar. Consultatia de specialitate poate sa scoata in evidenta existenta unei infectii, unei traume ce a avut loc in aceasta zona sau poate chiar sa duca la formularea unei suspiciuni de neoplasm, de cancer. Diferitele probleme localizate in zona degetelor sau unghiilor la caine, mai ales in cazul anumitor rase stiute a fi cu risc, precum Rottweiler sau Schnauzer, pot fi cauzate de anumite forme de cancer. Atat Rottweilerul cat si Schnauzerul sunt rase de caini, foarte cunoscute si dovedit prin statistica medicala, pentru incidenta crescuta a osteosarcomului (un tip de cancer osos) si a carcinomului spinocelular (un tip de cancer ce afecteaza tesuturile moi).

Exista astfel posibilitatea ca atunci cand observi o banala infectie a unui deget, o schiopatura sau ti se pare ca s-a intepat in ceva ori ca un deget este mai umflat decat altele, sa gasesti din timp primele semne ale unui posibil neoplasm. Doar consultatia de specialitate va putea duce la o confirmare sau o infirmare a unei astfel de posibilitati. Stiu ca este o idee ingrijoratoare si poate sa te infricoseze dar din experienta ceea ce se vede la suprafata ar putea fi doar varful icebergului. Ceea ce pare a fi ceva prea putin suparator sau se manifesta fara prea multe semne suparatoare, sa fie de fapt o boala necrutatoare, cu o evolutie rapida. Ar fi de preferat sa fie investigata si depistata o problema minora, tratabila si vindecabila, decat o afectiune majora, ce ar putea fi lasata sa evolueze in voie, sa avanseze pana la stadii chinuitoare sau iremediabile, asa cum se intampla in cazul unui osteosarcom sau carcinom. este un caz clasic de infectie sau inflamatie ce mascheaza, acopera o afectiune mult mai grava.

Doar medicul veterinar specialist prin investigatii suplimentare poate lamuri situatia. Pot exista cazuri in care consultatia scoate in evidenta deja existenta unor reactii ale ganglionilor zonali sau chiar prezenta unor metastaze.

O radiografie banala a ┬ázonei afectate poate sa constate daca exista sau nu si o afectare a osului si daca da, cat de mult este “macinat” de activitatea osteoclastica. In acelasi timp, lipsa afectarii osoase nu exclude un diagnostic grav, putand fi vorba de o boala a tesuturilor moi, asa cum este cazul carcinomului.

Ce este de facut?

Daca afectiunea locala compromite degetul acesta poate fi indepartat pe cale chirurgicala si neaparat folosit pentru investigatii suplimentare de tipul examenului citologic si morfopatologic. Doar aceste tipuri de examinari pot aduce lumina asupra diagnosticului si doar atunci se pot emite previziuni realiste asupra evolutiei. Stiu ca este unoeri mai bine sa nu stii diagnosticul, aceasta fiind o parere larg raspandita in randul iubitorilor de animale. Dar doar stiind diagnosticul precis si realizand investigatiile suplimentare se poate chiar exclude diagnosticul de cancer sau, in cazul nedorit al unui diagnostic grav, sa se stabileasca un tratament eficient si adaptat starii pacientului si a bolii sale.

Ce urmeaza dupa operatie?

Urmeaza faza de vindecare. Zona supusa operatiei este supusa unei greutati considerabile si miscarii permanente. Acest lucru poate fi detrimental unei vindecari rapide a tesuturilor afectate, mai ales daca zona a fost si inflamata sau cu o infectie de lunga durata. Din aceste considerente sunt recomandate repausul, tratamentul cu antibiotice si analgezice, bandajul local si coiful de protectie. Coiful este extrem de important in vederea prevenirii linsului excesiv sau a automutilarii, inerente in cazul cainilor, indiferent de cat de “intelegator” si cu “bun simt” ar fi prietenul nostru.

Chiar daca aceste rase de caini ca Schnauzerul, Rottweilerul, Dobermanul, Boxerul sunt foarte des intalnite in situatii in care degetele le sunt afectate de diferite afectiuni neoplazice, este bine de stiut ca acestea pot fi intalnite si la alte rase sau la metisi. De aceea atentia si grija voastra sunt la fel de importante ca examenul complet al unui medic veterinar specialist. Verifica si ai grija de degetele si unghiile cainelui tau si ai putea chiar sa-l salvezi de numeroase suferinte.

 

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara