Abecedarul veterinar

A venit iarna! De ce au nevoie cainele si pisica pentru a fi sanatosi?

Majoritatea animaluţelor noastre petrec cea mai mare parte a timpului în casă şi nu au rezistenţă la frig şi vreme rea. De aceea, este nevoie de un echipament adecvat. Medicul veterinar specialist te poate ajuta sa stii in ce constă acesta si sa capeti informatiile de care ai nevoie, daca alegi sa citesti in continuare.

Frigul si umiditatea actioneaza impreuna asupra bietelor animalute si daca acestea mai sunt si din alte rase, decat cele bine adaptate la conditiile de iarna, atunci cand ies afara este ca si cum am iesi noi afara in frig imbracati ca de plaja. Acest lucru se intampla pentru ca selectionarea raselor, mai ales a celor mici de companie sau cei cu par scurt, nu a tinut cont sau nu a avut drept obiectiv, rezistenta la frig sau la conditii vitrege. In acest caz, rasele mici, cu par scurt sau putin rezistente la frig sunt de fapt partenerii nostri in ce inseamna limitele de confort, ca si temperatura sau umiditate.

Îmbrăcămintea – unele rase cu păr scurt (Dobermanul, Boxerul, Chihuahua etc.) nu trebuie să iasă afară pe vreme rece fără o haină adecvată, care să îi protejeze împotriva frigului.

Lăbuţele – dacă în timpul plimbărilor observaţi că patrupedul ridică în mod necorespunzător lăbuţele, se opreşte sau schelălăie, înseamnă că are lăbuţele foarte îngheţate. Există soluţia de a-l învăţa să poarte ghetuţe special create pentru câini, care există de vânzare în anumite pet-shop-uri, pe diferite dimensiuni. De asemenea, în zilele geroase şi cu zăpadă trebuie să înlăturaţi zăpada, atungi cand a nins, care s-ar putea lipi între pernuţe. Pentru a preveni acest incident, este bine să îi trimaţi blana din jurul lăbuţelor şi să îi aplicaţi un strat subţire de vaselină sau cremă, înainte de a ieşi afară. La întoarcerea acasă spălaţi-i lăbuţele de cremă sau de soluţiile anti-îngheţ de pe stradă.

Pisicile. Dacă aveţi o pisică rezistenţă, obişnuită să fie scoasă afară, oferiţi-i un loc călduros când revine în casă. Cel mai sigur însă este să o ţineţi în casă pe timpul iernii.

Medicul veterinar profesionist iti va spune ca in acest fel, prin extra-protectie in anotimpul friguros, cainele sau pisica sunt feriti de imbolnaviri si astfel vizita la specialist este doar ca intre prieteni si fara injectii.