Boli la animale

Vaccinarea cainelui. Care vaccin, cum, cand, cat si de ce?

Vaccinarea, in esenta, inca din momentul descoperirii, este in mod plastic spus “educatia de tip universitar a sistemului imun”. In acest fel, orice organism viu, “invata” sa se apere, isi “pregateste o armata” de anticorpi impotriva bolii sau bolilor cuprinse in vaccin. Vaccinurile sunt fabricate, obtinute prin tehnici mai noi sau mai vechi, din agentii microbieni (virusuri, bacterii, paraziti) ce sunt cauza bolilor. In aceste vaccinuri regasim elemente specifice respectivului microb, ce sunt folosite de organism precum o fotografie a unui infractor, raspandita in sectiile de politie, in cazul unui “most wanted”. Pentru ca un vaccin sa actioneze, este nevoie de timp, asta inseamna ca nu imediat dupa injectare sau administrare, organsimul este protejat. Este posibil ca dupa o vaccinare sa fie necesara alta la scurt timp, pentru a fi siguri de efect. Efectul unui vaccin este imunitatea! Aceasta imunitate poate fi mai lunga sau mai scurta, iar in cazul cainilor revaccinarea se efectueaza anual pentru cele mai multe boli. Daca vaccinarea este, simplu spus, o educatie inalt specializata a organismelor vii, exista din fericire si o “educatie de strada” sau o imunitate natural dobandita prin trecerea prin boli.

Vaccinarea cainelui. www.doctor-vet.ro

Ce program de vaccinare este recomandat pentru caini?

Programul de vaccinare depinde de varsta si de istoricul vaccinarilor. Astfel, cel mai important program de vaccinare este cel ce vizeaza varstele mici sau cateii dupa nastere pana la varsta de 5-6 luni. Pentru cainii mai mari de aceasta varsta si care nu au fost niciodata vaccinati, de obicei se aplica un altfel de program, mai scurt dar cu acelasi efect.

Cum se vaccineaza un catel de varsta mica si cu ce vaccin, cand si mai ales impotriva caror boli?

Cele mai importante vaccinuri sau mai bine spus, boli impotriva carora sa vaccineaza cainii la inceputul vietii, sunt parvoviroza, hepatita infectioasa si jigodia (distemperul). Pentru aceste boli exista vaccinuri ce le cuprind pe toate, numite polivalente. Exista si vaccinuri monovalente, mai cunoscute fiind cele impotriva parvovirozei canine.

Vaccinarea este inceputa, pentru catei, la varsta de 5-6-7 saptamani de viata. Acest lucru se intampla pentru ca, dupa aceasta perioada, anticorpii primiti de la mama, incep sa dispara din organism, lasand organismul lipsit de aparare fata de aceste boli. In Romania, vaccinarea este inceputa, de obicei, de la varsta de 5-6 saptamani cu vaccinarea impotriva parvovirozei canine (vaccinare monovalenta) sau si impotriva distemperului (jigodie), deci o vaccinare bivalenta. Vaccinarea se efectueaza doar in cazul unui caine clinic sanatos.

Dupa aceasta prima vaccinare, dar nu mai devreme de 14 zile, se efectueaza o noua vaccinare (booster sau rapel) de stimulare suplimentara a imunizarii initiale si adaugare de valente noi (de boli impotriva carora se protejeaza animalul). Aceasta vaccinare, este recomandata, mai ales in strainatate, a fi efectuata dupa 3-4 saptamani de la prima. In Romania insa, situatia epidemiologica este foarte dificila pentru caini, existand o incidenta mare a bolilor cu morbiditate si mortalitate crescute (adica boli ce afecteaza foarte multe animale si care pot evolua grav, pana la deces) precum parvoviroza, jigodia si hepatita infectioasa. Din acest motiv, este instituita carantina, adica o masura de prevenire a contactului cainelui tanar cu animale bolnave, purtatoare sau cu surse secundare (suprafete contaminate). Din cauza acestei situatii epidemiologice grave, vaccinarea se repeta la doua saptamani, dupa 14 zile de la prima, deci la varsta de 7-8-9 saptamani. Bolile ce sunt cuprinse in aceasta vaccinare sunt, de obicei, parainfluenta canina, leptospiroza, hepatita infectioasa, coronaviroza.

Dupa inca 2-3-4 saptamani de la aceasta vaccinare rapel, se mai poate efectua, la alegerea medicului veterinar, una cu acelasi profil. Ultima vaccinare, pentru majoritatea raselor, este foarte aproape de varsta de 4 luni (16 saptamani de viata). Aceasta vaccinare include si cea obligatorie prin lege impotriva rabiei (turbarii). Aceasta vaccinare este numita polivalenta la care se adauga de obicei particula “cu antirabic inclus”. Acest vaccin este apoi repetat in fiecare an sau mai bine spus, inainte de implinirea a 12 luni de la aceasta ultima vaccinare din primul an de viata.

In concluzie, vaccinarea catelului incepe in jurul varstei de 5-6 saptamani si se termina la 16 saptamani. Aceasta perioada este periculoasa si de aceea este marcata de carantina in prima perioada. Tot datorita incidentei crescute, impreuna cu aceste vaccinari poate fi efectuata si cea impotriva tusei de canisa sau mai bine spus impotriva Bordetella bronchiseptica. Aceasta vaccinare este importanta pentru ca tusea ce insoteste boala se poate mentine cateva saptamani si poate evolua chiar cu pneumonie.

Ziceam ca pentru majoritatea raselor, programul de vaccinare se termina la varsta de 4 luni, sau in apropierea ei. Totusi, exista o sensibilitate foarte cunoscuta la Rottweiler, Amstaff si uneori Golden, pentru parvoviroza canina ce poate evolua chiar si dupa aceste vaccinari, la varsta de 7-8 luni, foarte grav. Din acest considerent este recomandata o vaccinare suplimentara impotriva parvovirozei canine dupa varsta de 5 luni de viata.

Chiar daca in strainatate, exista zone in care legea permite vaccinarea antirabica la fiecare 3 ani, dupa varsta de 2 ani, daca programul de vaccinare initial a fost respectat si a fost efectuat si un booster sau rapel la 12 luni dupa ultimul, in Romania legea stipuleaza clar ca vaccinarea antirabica este anuala, aceasta fiind practic cuprinsa in vaccinurile polivalente cu antirabic inclus, uzual folosite in fiecare an, pentru cainii adulti.

Care este programul de vaccinare pentru cainii ce au trecut de varsta de 4 luni sau sunt adulti?

Daca au fost sarite varstele recomandate pentru vaccinurile initiale si cainele a trecut de varsta de 4 luni, atunci este recomandata o vaccinare polivalenta urmata la 3-4 saptamani de una polivalenta cu antirabic inclus. Urmeaza ca in fiecare an, inainte de implinirea a 12 luni de la aceasta ultima vaccinare, sa se repete polivalentul cu antirabic inclus. Acelasi program este indicat si pentru cainii adulti, fara istoricul vaccinarii disponibil.

Ce se intampla daca am trecut de perioada recomandata de vaccinare, in fiecare an?

Daca au trecut mai mult de 12 luni de la vaccinarea polivalenta cu antirabic inclus, medicul veterinar poate recomanda ca intai sa se efectueze o vaccinare polivalenta simpla, urmata la 4 saptamani de una polivalenta cu antirabic inclus.

Ceea ce doar acei proprietari responsabili stiu este ca odata vaccinat, cainele sau pisica nu este protejat/a 100%. Fiecare vaccin, in functie de boala impotriva careia se face, in functie de producator, in functie de schema de vaccinare, poate avea o eficienta cuprinsa intre anumite limite, de obicei intre 50-60% si 99,9%. De exemplu, in cazul parvovirozei canine, la varsta de 6 saptamani, unele vaccinuri pretind eficienta de 90% iar unele sunt cunoscute a fi mai putin performante.

In final, putem spune ca viata, ca manifestare biologica, este imprevizibila si imposibil de cuprins in rapoarte stiintifice exacte si de necontrazis. Vaccinarea, pe cat de mult a schimbat viata animalelor si pe a noastra, pe atat este intr-o continua dezvoltare si sa nu cadem in capcana de a crede ca odata vaccinat, protectia este de 100%, adica boala nu se va mai manifesta. Medicul veterinar profesionist stie acest lucru si are in vedere mereu “scaparile” ce pot aparea in organismul animalelor.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara