Boli la animale

Urticaria la caine poate sa apara repede si sa puna viata in pericol

Banuiesc ca exista putini oameni ce sa nu fi auzit de urticarie. O asociem mereu cu ceva ce “nu ne-a cazut bine” sau cu o sensibilitate a ficatului ori cu un aliment sau medicament ce nu este tolerat de organism. In aceeasi masura exista oameni care stiu ca urticaria poate fi intalnita si la animale de companie, asa cum se intampla in cazul cainilor.

Dar ce este in final urticaria? Cum se manifesta la caine, de ce apare, cum o recunosti si ce este necesar sa faci poti descoperi in continuare, multe dintre elemente fiind intalnite si in cazul oamenilor.

Urticaria este o reactie alergica propriu-zisa, o hipersensibilitate de tip I, adica un raspuns disproportionat al sistemului imunitar al gazdei la un alergen, adica un antigen ce declanseaza o astfel de reactie.

Aceasta este alergia propriu-zisa, prin implicarea Ig E, mastocitelor si uneori bazofilelor si eozinofilelor. Antigenele ce determina alergii sunt denumite alergeni. In cadrul acestui raspuns de hipersensibilitate tip I, celulele prezentatoare de antigen proceseaza si prezinta antigenul celulelor Thelper care interactioneaza la randul lor cu celulele B. Aceste celule B sufera o schimbare a productiei de Ig M in Ig E. IgE-ul produs in primul raspuns alergic, se deplaseaza din vasele de sange in spatiul perivascular unde se leaga de mastocite. Cu acest fenomen practic se incheie primul raspuns imun, cu activarea unui numar imens de mastocite, bazofile si eozinofile. La o viitoare reintalnire cu antigenul alergen, acesta se va lega direct la IgE de pe mastocite, acestea se degranuleaza eliberand cantitati mari de histamina si alti mediatori chimici.  Dupa acest raspuns mastocitele secreta si mai multi mediatori chimici ai inflamatiei-prostaglandine si leucotriene. Aceasta eliberare de mediatori chimici duce la vasodilatatie, cresterea permeabilitatii vasculare, edem, contractie de muschi neted, bronhospasm, recrutare si activare a leucocitelor.

Urticaria poate fi declansata de medicamente, chimicale, intepaturi de insecte sau toxine bacteriene. Cainele afectat de urticarie poate sa prezinte niste zone de piele tumefiata, moale, cu firele de par erecte, acestea fiind zone de edem, de lichid retinut in tesuturi. In cazurile grave se poate ajunge la angioedem sau la afectarea zonei capului, existand posibilitatea sufocarii. Cazurile grave pot evolua cu soc anafilactic si pun viata in pericol.

Urticaria apare repede dupa contactul cu alergenul, de la cateva minute la ore si poate dura cateva zile. Necesita atentie medicala urgenta pentru a preveni complicatiile si tragediile.

In toate cazurile, tratamentul trebuie urmat de impiedicarea intalnirii cainelui cu sursa urticariei. Acest lucru presupune depistarea agentului la care s-a produs o asemenea reactie. Cu fiecare expunere la alergenul ce a produs urticaria, reactia alergica va fi mai brutala si mai periculoasa.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara

Exit mobile version