Boli la animale

Urina cu sange?! Iata ce inseamna hematuria la caine si pisica

Hematuria (prezenta sangelui in urina) apare la caine si la pisica, de cele mai multe ori, in afectiuni ale tractului urogenital. Semnele observate, de catre medicul veterinar specialist la consultatie, sunt colorarea in rosu a urinei, insotita sau nu de urinari frecvente. Atunci cand intrebi doctorul veterinar de ce apareĀ  vei afla ca hematuria poate fi sistemica, poate fi localizata la nivelul tractului urinar superior sau inferior. Daca alegi sa citesti in continuare vei intelege cu siguranta ca aceasta hematurie nu este semnul unei singure boli ci este o manifestare curenta a unora dintre multele suferinte localizate in zonele deja enumerate. Atentie insa, este de preferat sa consultati imediat medicul veterinar specialist pentru o consultatie profesionista mai ales ca in multe situatii este probabil ca stapanul sa confunde prezenta sangelui in urina cu coloratia in portocaliu sau maroniu a acesteia.

Cauzele sistemice se refera la probleme de coagulare, trombocitopenii sau vasculopatii, adica situatii medicale grave ce necesita atentia imediata a doctorului veterinar profesionist.

In cazul tractului urinar superior sunt implicati rinichii, prin prezenta formatiunilor chistice, tumorale sau neoplazice, interventia agentilor infectiosi (leptospiroza etc), inflamatori sau traumatici.

In cazul tractului urinar inferior vorbim practic de aceiasi agenti (inflamatori, infectiosi, traumatici), doar ca sunt implicate vezica urinara si uretra.

Zonei genitale ii sunt specifice urmatoarele cauze: metabolice (estrul – componenta a ciclului de calduri), neoplazice (boli venerice, formatiuni tumorale la nivelul prostatei), infectioase, traumatice sau inflamatorii.

Cea mai fecventa cauza a hematuriei este prezenta urolitiazei (nisip sau pietreĀ  la nivelul rinichiului, ureterelor, vezicii urinare si ureterei). In cazul urolitiazei intervin factorii genetici, ereditari, cu predispozitie de rasa si specie.

Hematuria poate aparea si in cazul intoxicatiilor sau drept consecinta a administrarii unor medicamente.

Odata confirmata hematuria, in ruma consultatiei la doctorul veterinar specialist, se impune un protocol de diagnostic foarte complex pentru stabilirea cauzei si nivelului la care apar modificarile patologice. Investigatiile medicale de specialitate includ obligatoriu examene de laborator ale urinei si sangelui, radiografii, ecografii etc, intr-o succesiune stabilita numai de catre medicul veterinar specialist. Oricat de ingrijorator ar fi, daca intelegi sa vii imediat la doctorul veterinar specialist, vei descoperi ca te poti linisti si ca majoritatea situatiilor au o rezolvare si ca ajutorul primit te va face sa asculti de sfaturile si vorba buna a specialistului, pentru binele cainelui tau sau pisicii tale.