Boli la animale

A treia pleoapa la pisica! “Pielita de pe ochi” ce te-a ingrijorat atunci cand ai vazut-o

Pentru numerosi proprietari de pisici, iubitori si dornici de informare, aparitia unei “pielite” pe ochi”, asa cum este descrisa de obicei a treia pleoapa, este motiv de mare panica si, uneori, confuzie. Rolul acestei pleoape, modalitatile in care devine vizibila si semnificatia atribuita unei astfel de aparitii, toate acestea pot fi descoperite, la alegerea proprietarului responsabil, prin citirea materialului urmator.

pleoapa a treia (membrana nictitanta) evidenta in cazul ambilor ochi ai unei pisici. www.doctor-vet.ro

Primul pas este sa te eliberezi de confuzie prin a sti ca pleoapa a treia sau membrana nictitanta este o structura normala. Aceasta pleoapa suplimentara are un deosebit rol de protectie mecanica si rol de lubrefiere si protectie prin secretia de lacrimi. Membrana nictitanta se misca in mod pasiv, fara vointa pisicii, devenind evidenta, usor de vazut pentru “parinte” in cazul in care acopera o parte din circumferinta ochiului.

In mod normal, atunci cand pisica doarme aceasta pleoapa “inveleste” ochiul, dinspre unghiul intern catre unghiul extern, in mod normal, pe sub cele doua pleoape, superioara si inferioara. Daca esti destul de rapid poti observa, o fractiune de secunda, aceasta pleoapa pana sa se retraga in spatiul ei obisnuit, in unghiul intern (dinspre nas) al pisicii.

Partea buna a situatiei a fost lamurita, pleoapa a treia este prezenta la pisica in mod normal. Ea devine evidenta in anumite situatii pe care le poti descoperi in continuare.

Situatii in care pleoapa a treia (membrana nictitanta) devine evidenta la pisica:

1) tranchilizare. Unele medicamente ce afeteaza sistemul nervos pot duce la o evidentiere majora a pleoapei a treia, fiind un semn de intrare in actiune al acestora

2) febra. Febra la pisica ar putea duce la o evidentiere masiva a membranei nicititante, putand fi cauzata de actiunea unuia sau mai multor virusuri foarte prezente la pisici.

3) sinuzitele, rinitele, stomatitele, otitele, afectiuni dentare, in general inflamatiile din zona capului, pot duce la o observarea acestei “pielite pe ochi”.

4) afectiuni inflamatorii ale sistemului nervos central.

5) slabire accentuata, patologica.

6) starea de soc, coma pot duce la o evidentiere clara.

7) traume sau inflamatii la nivelul ochiului sau ochilor.

8) unele intoxicatii.

9) atunci cand se pregatesc de lupta, in mod reflex, pleoapa a treia devine ceva mai vizibila, pentru a proteja ochii de traume severe.

De obicei, este bine ca “parintele” pisicutei sa incerce, dupa posibilitati si la alegerea acestuia, sa “culeaga” si alte date importante pentru stabilirea contextului si a cauzelor ce au dus la o astfel de evidentiere a pleoapei a treia: este doar un ochi afectat sau amandoi, pisica tuseste, stranuta, respira greu, prezinta secretii nazale, secretii auriculare sau oculare, are sau nu pofta de mancare, starea generala este sau nu afectata, mananca mai putin sau chiar deloc, s-a batut cu alte pisici, este sau nu vaccinata, a primit sau nu medicamente etc.?

Toate acestea sunt situatii posibile, diferentierea intre cauzele generatoare si tratarea eficienta, atunci cand este cazul, depind, dupa cum stiai deja, de medicul veterinar specialist.

Daca nu ai observat niciodata pleoapa a treia a pisicii tale cere-i ajutorul medicului veterinar profesionist la urmatoarea consultatie de rutina, inainte sa de a fi luat prin surpindere de situatii neprevazute.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara