Abecedarul veterinar

Stalin, Hitler, Putin si Obama. Cainii lor si personalitatile stapanilor. Inseamna ceva?

Ce ar fi daca am reusi cu totii un exercitiu de imaginatie si am privi o parte din istoria, prezentul sau viitorul lumii prin prisma animalelor de casa? Cum asta? Ei bine, oare ce s-ar putea spune despre fosti, actuali sau viitori lideri din lume in functie de animalul de casa pe care il au? Ar putea acest exercitiu sa ne ofere o alta perspectiva asupra personalitatilor acestor oameni sau ar putea o astfel de caracterizare sa explice trecutul ori sa prezica viitorul?

De ce ar fi asa? Pentru simplul motiv ca, in cazurile in care, alegerea animalului este facuta in exclusivitate de catre cel ce il va avea, va fi o expresie a dorintelor sau nevoilor interne ale acestuia. Sau poate o imagine a propriei personalitati ori poate un mesaj de transmis catre ceilalti. A avea un caine este o parte din personalitatea noastra si este un mijloc de comunicare ce poate fi interpretat. Un medic veterinar profesionist ar putea, pe baza cunostintelor sale, sa incerce o “traducere” a acestor informatii si sunt de luat in seama chiar si anecdotic. Ce spui, crezi ca ai putea sa descoperi ceva nou despre Hitler, Putin sau Familia Imperiala Japoneza? Alege sa citesti cateva randuri si te vei si distra. In cazul marilor familii regale sau imperiale sau chiar si in cazul liderilor influenti din lume, se poate vorbi chiar de recomandari ale serviciilor de comunicare in privinta raselor acceptate. In acest caz putem lua in consideratie si acest lucru dar doar ca un mesaj catre ceilalti oameni si nu neaparat ca o reflectare a personalitatii.

Sa incepem de exemplu cu cel de al Doilea Razboi Mondial, in care confruntarea majora s-a dat intre Hitler, Stalin si Churchill. Fara o alta introducere sa incepem prin a spune ca Adolf Hitler avea un “clasic” Ciobanesc german, loial, bine dresat, o rasa “pura” din Germania, curajos si de obicei cainele unui singur stapan. Cam tot asa erau si trupele sale SS, create exact pe gustul sau. In acelasi mod si-a cladit si politica de partid, pe baza loialitatii, curajului pana la nebunie si bineinteles pe baza “puritatii” si superioritatii germane. Stalin, pe de alta parte, avea un Black russian terrier. Un caine impozant, de talie mare, negru, excelent pentru paza personala, rezultat din incrucisarea unor rase precum Rottweiler, Schnautzer urias, Caucazian si altele. Intocmai serviciilor de securitate rusesti la inceput (NKVD), necrutatoare, complet subordonate, foarte atente la tot ce misca in jurul “regimului”, regim ce era si el un mix grotesc de saracie si supunere pentru majoritatea si lux pentru unii. Deja avem o confruntare intre un Ciobanesc german si o rasa nou creata, cu calitati special selectionate. Pentru a incheia triunghiul razboinic, sa nu uitam de Churchill. Prim ministrul britanic avea un Poodle negru, un Caniche pe nume Rufus. Pe cat de subestimat ar fi acest caine pe atat este de surprinzator. Este extrem de aprig, un caine creat la inceput pentru vanatoare ce se lupta energic cu prada sa. Poate fi de trei talii diferite insa toate pastreaza o dualitate inselatoare, aspect dragalas dar temperament si personalitate puternica.

In zilele noastre, printre multele exercitii de imagine ale lui Vladimir Putin, observam uneori si prezenta cainilor personali. Unul dintre ei, poate cel de suflet, ar fi un Labrador negru, insa se stie ca a primit si a pastrat si Akita inu sau Ciobanesc bulgaresc. Labradorul este in principiu un caine de vanatoare, ii place apa foarte mult, este rezistent si jucaus. Oare chiar asa o fi si “mana de fier” a Rusiei sau chiar il foloseste pentru vanatoare? Sau este o incercare de imbunare a imaginii publice ori un semn de egalitate cu familiile prezidentiale americane in care uneori este prezent un Labrador? “Colegul de hegemonie” in Rusia, Medvedev, are Setter englez. Acesta este un caine tot de vanatoare, insa foarte bun alergator, extrem de rezistent in orice mediu, un adevarat “caine de cursa lunga” si bineinteles docil si usor de dresat. Hmm!, cu adevarat Medvedev este de foarte mult timp “alergatorul de cursa lunga” de pe langa Putin, nu credeti?

In acelasi timp, familia Obama are un Potuguese water dog, negru, de talie mare, curajos, versatil catalogat drept “caine de lucru” de chinologia americana. Versatil este si Obama, este si primul presedinte negru al SUA, este cunoscut ca munceste foarte mult si ii este si promovata imaginea de om bland, foarte “uman”, el fiind si un foarte bun comunicator. Adversarul sau la prezidentiale, Mitt Romney, are un Setter irlandez, similar in caracteristici cu cel englez al lui Medvedev, insa a facut marea greseala in 1983 sa-si transporte cainele pe portbagajul suspendat al masinii personale. Acest lucru a fost descoperit si exploatat de echipa de campanie adversa si l-ar putea costa voturile iubitorilor de animale.

Familia Imperiala Japoneza pastreaza pe langa casa o rasa tipic japoneza Shiba inu, caini devotati pana la extrem, foarte curajosi si rezistenti. Ce am mai putea spune, adevarati samurai, ce sa mai…

Noul ales presedinte al Frantei, Hollande, are se pare un Chihuahua. Numele acestuia, Big, despre care chiar presedintele se declara rusinat, ar putea insemna o oarece tendinta la grandomanie insa fara resursele necesare dar cu o personalitate bataioasa si totusi nevoie de protectie. In Iran este interzis sa detii caine pe post de animal de companie. Angela Merkel sufera de o fobie fata de caini, lucru se pare speculat, la un moment dat, de Vladimir Putin intr-o intalnire tete-a-tete la care a adus un caine. In fine, presedintele Mexicului, Enrique Nieto, are un beagle. Este stiut ca in Mexic, administratia trebuie sa lupte pe viata si pe moarte cu cartelurile de droguri din nordul tarii (Zetas, Sinaloa). Oare “nasul fin” si capacitatea de a lua o urma si a o adulmeca pana la capat, indiferent de conditiile de mediu, sa fie o caracteristica de ajutor si a noului presedinte Mexican?

In fine, Regina Regatului Britanic detine o familie de Welsh Corgi. O rasa cu radacini inca din Britania Romana, de talie mica, rezistenti, pregatiti pentru vanatoare, buni sa lucreze in echipa. Oare ce mesaj mai bun pentru Regat?

Iata cate ar putea un doctor veterinar profesionist sa va spuna despre voi sau despre ceilalti, in functie de ce rasa de caine ai? Pe cat de supuse variabilitatii sunt interpretarile pe atat de mult pot spune ele, atunci cand sunt reale, despre viata fiecaruia dintre noi.