Abecedarul veterinar

Sfaturi pentru drumetii montane impreuna cu cainele tau

Daca ideea dumneavoastra de vacanta perfecta se incadreaza, departe de caldurile sufocante si codurile portocalii si potential rosii, intr-un peisaj montan usor accesibil unde puteti sa-i oferiti cainelui un teritoriu vast si pitoresc iar familia sa fie rasfatata de imagini spectacol ale crestelor inzapezite sau ale vailor adanci, un medic veterinar ar putea sa va recomande o destinatie: Parcul Bucegi, zona Diham.

Triunghiul alcatuit de Gura Diham, Poiana Izvoarelor si Diham, incanta calatorul cu o multitudine de peisaje de la cele ale urcusurilor prin padure, pana la poienitele inflorite si ajungand la crestele montane, abrupte si inzapezite pana tarziu in primavara.

Lipsit de excese abrupte, zona se constituie intr-o excelenta varianta montana pentru cei care doresc ca printr-un efort mediu sa gaseasca linistea si contemplarea printre colinele calme la altitudini medii dar bogat ozonificate.

Vestita pentru numarul mare de vizite ale ursilor, un doctor veterinar profesionist va recomanda mereu sa nu lasati cainele afara noaptea si evitati sa se indeparteze prea mult de grup sau locul de campare ori cazare. De asemenea, lipsa de experienta in ce priveste drumetiile montane, va face ca in prima instanta, cu greu sa puteti urmari pasul rapid al cainelui, prin acest lucru nefacand altceva decat, ca prin entuziasmul si bucuria de care da dovada, sa oboseasca foarte repede, riscand ca la un moment dat sa nu mai vrea sa mearga. Urmarea fireasca va fi, dupa cum un medic veterinar specialist poate spune, febra musculara ce va duce inevitabil la un mers chinuit sau poate…chiar in brate. Incurajati un efort mediu, fara sprinturi sau alte excese, oferiti apa potabila in cantitati mici dar des, exista un risc accentuat de deshidratare, si nu oferiti decat o cantitate cat mai mica de hrana imediat dupa sau inainte de efort sau in timpul acestuia. Stomacul plin va limita capacitatea de efort si poate duce chiar la episoade de voma. Deparazitati corect cainele, dupa sfatul si recomandarea doctorului veterinar specialist, atat extern cat si intern, inainte de plecare avand in vedere ca este o zona prielnica capuselor, ce transmit boli grave, dar si altor paraziti. Asigurati-va ca vaccinarile sunt in termen si nu-l lasati sa bea apa decat din surse potabile si nu balti, pericolul fiind o vizita la medicul veterinar pentru o enterita dureroasa. In cazul in care va prinde ploaia, incercati sa protejati si cainele de actiunea umiditatii si a temperaturii scazute si nu in ultimul rand, valabil tot pentru cainii cu o conditie fizica mai putin buna, nu uitati ca a doua zi de efort va fi mai grea din cauza oboselii muculare ce se poate instala. Un doctor veterinar stie ca este o ispita incredibila pentru un caine sa latre un magarus sau un cal aflat in drum ori sa ia o urma prin padure, asa ca asigurati-va ca va asculta si ca preveniti vreun accident nedorit.¬†

 

Cazarea este destul de usor de gasit la cabanele din zona sau in campinguri. Respectand micile sfaturi de mai sus, puteti fi siguri ca aerul curat, privelistea specifica zonei montane, tovarasia prietenilor si a cainelui dumneavoastra va vor face sederea una relaxanta, revigoranta si o sa va lase in inima dorinta de a va reintorce. Pentru o vorba buna si pentru sfaturile cele mai bune de ingrijire a prietenilor tai necuvantatori vino la medicul veterinar profesionist si vei fi linistit cu un catel sau pisicuta sanatos/sanatoasa si bucurosi ca sunt langa tine.