Intreaba-l pe Dr.VET

Sarcom de tesut moale-mixosarcom la un caine/ Soft Tissue Sarcoma-Mixosarcoma in a dog (mixed reconstruction method-axial and local flap)

Sarcom de tesut moale (STS) la o femela castrata, 11 ani, 15 kg.Aceasta catelusa a fost diagnosticata cu un mixosarcom de mari dimensiuni, in zona flancului stang, in urma unei biopsii incizionale. Localizarea, dimensiunile, natura tumorala maligna au dus la un prognostic grav.

Am decis sa incercam o excizie cu intentie curativa si am programat operatia. STS sunt un cu un prognostic chirurgical dificil, fiind necesara o excizie larga, in toate directiile pentru a reduce riscurile unei recidive si a unei invazii agresive. Am ales sa realizam excizia cu intentie curativa incluzand peretele abdominal stang avand evidenta radiologica a neafectarii acestuia si incluzand, de asemenea, traiectul biopsiei in scop de diagnostic. In urma exciziei largi, la distanta de minim 2 cm in lateral, a fost obtinut un defect chirurgical major, inabordabil prin afrontare directa. Se reconstruiește peretele muscular andominal dar tesutul subcutanat ce margineste defectul este prea putin folositor in reducerea tensiunii locale. Acest lucru a fost anticipat si am crezut ca un flaps axial epigastric superficial caudal sa fie suficient. Nu a fost. Asa ca am completat planul de reconstructie cu un flaps local ce sa acopere zona adiacenta neprotejata. Flapsul axial comporta un risc mai mare de pierdere a vitalitatii decat flapsurile locale. Combinarea lor este rara iar acest caz este un exemplu ce ne bucura. Diagnosticul final este de mixosarcom, margini chirurgicale libere. La 14 zile postoperator evolutia este buna, fara semne de dehiscenta. Speranta, in ciuda riscurilor de recidiva, este ca acest caine sa isi urmeze viata fara griji. De multe ori suntem pesimisti, exciziile largi, complicate, comporta riscuri pe masura insa ele palesc in umbra sanselor unei vieti cvasinormale. Nu toti sunt norocosi.

Lef abdominal body wall STS

Pre surgery markings
Lateral incisions
Body wall excision-STS
Final excision of the STS
body wall reconstruction
Caudal superficial epigastric axial flap harvesting for body wall reconstruction
Bridging method for placement of the axial flap
Closing of the harvesting site
Local flap harvesting
Final suture
Day 1 post-op
Day 14 post-op
Vascular changes in the axial flap

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara

Exit mobile version