Boli la animale

Ruptura tendonului Ahile la caine. O leziune la fel de dura ca cea de la om

Tendonul Ahile este unul dintre cele mai puternice tendoane din organismul unui caine. El este responsabil de a transmite toata forta muschilor catre calcai. Orice leziune asupra sa este ca si cum o masina ar avea, sa zicem, un motor foarte puternic dar a┬ácarui curea de transmisie nu functioneaza cum trebuie sau este rupta. Exact in acelasi mod actioneaza tendoanele in organism. Ele servesc transmiterii fortei de contractie a muschilor catre partile pe care trebuie sa le “miste” prin legatura cu tendonul. De aceea este important de stiut ca si cainii pot suferi leziuni ale acestui tendon, numit Ahile, ducand la imposibilitatea de a suporta greutate pe membrul respectiv si deci scotand din uz respectivul picior.

Tendonul Ahile poate fi afectat atat in urma doar a efortului propriu-zis cat si ca urmare a loviturilor, accidentelor auto, luptei cu alte animale sau, din pacate, ca urmare a agresiunii din partea oamenilor, prin taiere, impuscare etc. Tendonul Ahile poate fi afectat partial sau poate fi sectionat total, fiind cea mai grava leziuni posibila.

O alta posibilitate este legata de uzul combinat sau separat, o perioada lunga de timp, a medicamentelor din grupa quinolonelor sau a prednisonului.

Ce este tendonul Ahile la caine?

Tendonul Ahile este format din fibrele mai multor tendoane, cele mai importante fiind tendoanele gastrocnemienilor si al muschiului flexor digital superficial. Gastrocnemienii sunt muschii care dau profilul gambei la oameni. Tendonul Ahile sa insera puternic la nivelul calcaneului (osul ce la oameni formeaza “calcaiul”) si produce extensia.

Cum arata un caine care a suferit o ruptura a tendonului Ahile?

Cainele afectat de o asemenea leziune va atinge cu calcaiul solul, fara a avea putere in membrul respectiv. Tensiunea musculara nefiind transmisa catre calcaneu aceasta va fi “cazut”, lipit de sol.

Cum realizeaza medicul veterinar specialist diagnosticul leziunilor de tendon Ahile la caine?

Medicul veterinar specialist va examina tensiunea de la nivelul tendonului Ahile, se va folosi de examenele radiologic si ecografic, pentru a face un diagnostic cat mai exact.

Sectionare completa tendon Ahile la caine. www.doctor-vet.ro

Cum remediaza medicul veterinar specialist ruptura de tendon Ahile la caine?

Doar prin interventie chirurgicala. Medicul veterinar specialist va folosi tipuri speciale de materiale pentru sutura tendonului (tenorafie). Pentru ca tendonul sectionat si apoi suturat nu este solid si nu poate suporta inca tensiunea muschilor din care provine, este necesara punerea in repaus a articulatiei tibio-traso-metatarsiene.

Tenorafie tendon Ahile caine. Tendon sectionat in urma agresiunii din partea omului. www.doctor-vet.ro

Cum se ingrijeste operatia de sutura a tendonului Ahile?

Este recomandat bandajul gipsat sau imobilizarea cu atele a articulatiei calcaiului minim 10 saptamani. Tendonul se vindeca foarte greu. El nu este vascularizat iar procesele de vindecare sunt indelungate, anevoioase ce dureaza spre 3 luni de zile sau mai mult. In tot acest timp membrul afectat trebuie protejat impotriva efortului, in caz contrar, tendonul se poate sfasia impiedicand vindecarea. Si tratamentul cu antibiotice este indelungat, putand fi intins pe mai bine de 3-4 saptamani.

Asa cum se intampla in numeroase situatii, bolile cainilor sunt similare celor de la om. Vindecarea lor poate dura la fel de mult ca si in cazul oamenilor iar tehnicile de remediere sunt similare. De aceea este important pentru “parintii” iubitori sa se informeze, sa se “inarmeze” cu rabdare si cunostinte si sa urmeze indicatiile de specialitate ale medicului veterinar. Uneori poate fi mai greu decat de a avea grija de un copil, insa stim cu totii ca si ei, patrupezii latratori au nevoie de noi si de ajutorul nostru.

 

De Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara