Boli la animale

Problemele urinare la catea. Face des, cu durere, sange sau nu se poate abtine?

Un procent destul de mare din cazurile prezentate la consultatie, la medicul veterinar specialist, se refera la probleme urinare ale catelei. Fie ca este vorba de urinare necontrolata, in picaturi, cu sau fara sange, urinare dureroasa etc., trebuie veniti cu cateaua la doctorul veterinar pentru un control amanuntit. De ce ? Aceste probleme pot fi grupate in incontinenta urinara a femelei, urocistita, litiaza urinara si altele.

Incontinenta urinara, reprezinta incapacitatea femelei de a controla urinarea, manifestandu-se prin pierdere de urina in diferite cantitati, interpretata de catre proprietar fie ca stari de bucurie sau frica exagerata, producere de urina exagerata ca urmare a unui consum marit de lichide sau in alt fel. De multe ori, pierderile de urina se produc in locuri de obicei nepermise, in interiorul locuintei, automobilului sau in locuri atipice pana la un moment dat. Aceasta problema este descoperita cel mai des in cazul femelelor sterilizate sau/si in varsta. In cazul investigatiilor medicale se va constata ca de cele mai multe ori analiza bacteriologica a urinei este negativa, ecografia abdominala, realizata de catre medicul veterinar specialist, nu releva modificari la nivel de mucoasa si perete al vezicii urinare. Tratamentul este realizat cu substituenti de hormoni estrogenici care sa tonifice structurile musculare ale aparatului genitourinar femel. Avand in vedere eventualele efecte secundare si durata lunga de tratament, exista alternative terapeutice precum efedrina sau alte produse farmaceutice dar care pot fi folosite doar dupa recomandarea doctorului veterinar specialist.

In cazul in care urinarea este dureroasa, in picaturi mici, cu incercari de urinare foarte frecvente, exprimarea eventual de sange prin urina si daca in urma ecografiei abdominale este relevata ingrosarea peretelui vezical si se obtine o contaminare bacteriena a urinei, atunci avem de-a face cu o urocistita, inflamatie a cailor urinare. Tratamentul acestei afectiuni se bazeaza pe administrare a antibioticelor selectate ca fiind eficace in urma antibiogramei, antispastice si antiseptice urinare.

Daca urinarea urmareaste in mare semnele urocistitei si eventual se obtine chiar o blocare a fluxului de urina, adica incapacitatea de a evacua urina, in ciuda eforturilor dureroase, iar examinarea ecografica releva prezenta unor formatiuni dense, mobile in interiorul vezicii urinare sau in cazul examinarii radiologice, acelasi tip de structuri sunt vizibile la nivelul vezicii sau la nivel pelvin, atunci este vorba de o litiaza urinara si o eventuala obstructie urinara ce poate pune viata in pericol. Tratamentul medicului veterinar specialist, in acest caz, urmareste permeabilizarea uretrei, prin sondaj, daca este cazul. Daca compusii litiazici sunt numerosi si de mari dimensiuni trebuie indepartati prin interventie chirugicala. In functie de tipul sedimentului obtinut, dieta in urmatoarea perioada va trebui sa fie stricta si trebuie sa urmareasca modificarea parametrilor urinari ce au dus la favorizarea formarii unor astfel de compusi.

Deoarece aceste afectiuni impart o simptomatologie oarecum similara, investigatiile medicale, in momentul prezentarii la consultul medical de specialitate, trebuie sa fie complete in vedere stabilirii unui tratament eficient  din partea doctorului veterinar specialist.

Exit mobile version