Boala polichistica renala este reprezentata de dezvoltarea in interiorul rinichilor a unor chisti. Aceasta manifestare are un determinism genetic, si se transmite din generatie in generatie. Formatiunile chistice pot sa se dezvolte in orice perioada a vietii si afecteaza mai des pisicile, iar dintre acestea cel mai mult persanele sau metisii acestora.
Boala polichistica renala poate trece neobservata multi ani, pana cand apar probleme de sanatate ce presupun investigatii de rutina. O simpla ecografie si niste analize de sange sunt suficiente pentru a depista boala si gradul de afectare renala. Pe masura ce rinichiul este mai afectat de prezenta formatiunilro chistice, functia acestuia se depreciaza pana la instalarea unei insuficiente renale. Cea mai simpla metoda de depistare a bolii polichistice renale este ecografia abdominala.
Cum se manifesta insuficienta renala cronica la pisici?
Aici este aici. Dupa cum spuneam, este o boala tacuta, invizibila, pana la un punct, astfel ca pisica se va comporta normal sau cu abateri insesizabile. Devine vizibila si extrem de “galagioasa” de abia cand este foarte tarziu, in stadiile de uremie.
Dar nu exista chiar niciun semn pentru insuficienta renala cronica a pisicii?
Medicul veterinar specialist iti va spune ca exista semne, semne ascunse, depistabile pin analize periodice, de sange, de urina. In insuficienta renala cronica, in stadiile inca controlabile prin terapie, medicul veterinar specialist, in analizele de sange si de urina poate constata o crestere a nivelului creatininei si ureei serice, a scaderii greutatii specifice a urinei, o modificare a raportului creatinina/proteina, acumularea de fosfor si o anemie incipienta. La ecografie se pot observa modificari specifice unei “imbatraniri” renale.
Ce poate sa vada un proprietar responsabil in insuficienta renala cronica a pisicii?
Initial, pentru ca asa cum suneam, sistemul incearca sa elimine deseurile din organism prin cresterea presiunii in “conductele” de evacuare, pisica ar putea chiar sa urineze mai mult ca de obicei, mai decolorat, mai apos, fapt insesizabil si de obicei nebagat in seama. Poate pisica va bea mai multa apa iar asta ar putea chiar sa bucure stapanii. Pe masura ce boala avanseaza, se poate ajunge la o urinare diminuata de aceasta data sau chiar stoparea ei, dar nu neaparat. Ureea, principala toxina din organism, rezultata din metabolismul proteinelor, se va acumula la nivele progresiv mai mari. De abia de acum, un proprietar devine alertat si solicita ajutorul medicului veterinar specialist. Acesta este stadiul uremic, in care pisica slabeste, este mai inceata in actiuni, parul este mai mat, aspectul este mai neingrijit, mananca mai putin, bea mai putin sau dimpotriva, bea foarte mult, inexplicabil, pare sa se clatine de pe picioare, miroase mai urat, poate voma sau poate avea diaree ori constipatie, depinde de la organism la organism.
Acesta este stadiul in care analizele sunt foarte proaste, pisica se simte foarte rau, ureea este eliminata, in incercarea disperata a organismului de a se proteja, prin intestin, stomac, plamani insa provoaca astfel iritarea si inflamarea suprafetelor mucoase de la aceste nivele. Apar gastritele uremice, colitele, ulcerele bucale, deshidratarea si tulburarile nervoase, pentru ca acum ureea ajunge si la creier si ii afecteaza functionarea.
Cum se trateaza insuficienta renala cronica la pisici?
Depinde de stadiul surprins in urma analizelor si investigatiilor profesioniste. Dupa varsta de 7-8 ani, toate pisicile ar trebui, periodic, fara vreun semn manifestat, sa primeasca analize de sange ca analiza biochimica cu depistarea nivelului de creatinina, uree, fosfor, proteine. Suplimentar, este realizata o hemograma, pentru observarea din timp a anemiei si o analiza temeinica a urinei, a greutatii specifice a acesteia, incarcatura in proteine si raportul creatinina/proteine. In stadiile incipiente, pisica va primi suplimente de potasiu, calciu, preparate ce sa ajute la eliminarea ureei prin intestin, stimulatoare ale diurezei si o hrana specifica, cu proteine mai putine, fosfor mai putin, avand o reteta speciala. In stadiile avansate internarea, tratamentul intensiv cu fluide, combaterea vomei si a ulcerelor bucale, determinarile seriate ale ureei, creatininei, corectarea aciditatii sangelui si a altor manifestari devin obicetive principale. Cu toate acestea, din pacate, insuficienta renala cronica doar avanseaza, progresiv, fara a fi reversibila. Din aceste considerente medicul veterinar specialist recomanda atentie si mai ales determinari profesioniste periodice, pentru a surpinde stadiile incipiente, controlabile pentru o perioada de timp mai indelungata decat stadiile avansate.
de Dr. Daniel Lescai
Doctor in Medicina Veterinara