Abecedarul veterinar

Pisica ta la varsta a treia! Chiar si ea imbatraneste precum omul?

Așa cum omul îmbătrânește și devine mai sensibil la unele lucruri, așa este și pisica. Odată cu înaintarea în vârstă animalele se resimt în mod similar nouă, la o vârstă corespondentă. Doctorul veterinar specialist iti poate dezvalui, daca alegi sa descoperi beneficiile unei consultatii, lucururile cele mai importante din viata unei pisici inaintate in varsta.

Despărțirea poate duce la agresivitate, intreaba medicul veterinar specialist

Se știe că pisicile sunt mai puțin sociabile decât câinii, că sunt mai independente și mai ușor de stresat. Spre deosebire de lătrători, care nu acordă o foarte mare importanță modificărilor din locuință, felinele se pot stresa numai dacă simt prezența unei persoane străine, dacă s-au făcut reamenajări, s-au adus alte covoare, au apărut animale noi sau dacă s-a schimbat domiciliul. Toate acestea pot duce la comportamente deviate, în special dacă pisica sau motanul sunt în vârstă.

Un alt factor de stres asupra caruia avertizeaza medicul veterinar specialist, este despărțirea. Dacă felina este obișnuită o vreme îndelungată cu o persoană, lipsa acesteia va declanșa așa-numitul sindrom anxios de despărțire, care se poate manifesta prin agresivitate excesivă sau, dimpotrivă, prin letargie, anorexie și depresie, va spune medicul veterinar.

Poate apărea demența senilă

Și starea de sănătate a psicii, verificata periodic la doctorul veterinar profesionist, joacă un rol important. Unele stări patologice precum diabetul, hipertiroidismul, colitele, afecțiunile hepatice pot duce și ele la modificări comportamentale. Potrivit meiduclui veterinar specialist, odată cu avansarea în vârstă, în afară de pericolele mai sus enumerate stăpânii de feline se pot confrunta și cu demența senilă, așa cum se întâmplă și la oameni, iar schimbarea mediului sau lipsa unei persoane cu care era obișnuit animalul vor putea declanșa sau chiar agrava stările de demență senilă, marcate de confuzie, apatie, agresivitate spontană, anorexie și comportament deviat.

În unele cazuri anorexia sau afecțiunile cronice concurente pot duce chiar la deces.

Pentru a evita eventuale neplăceri este bine sa alegeti să vă protejați pisica bătrână de factori de stres, să evitati sa o lăsați prea mult timp singură și să îi acordați mai multă atenție și afecțiune dar si controale medicala de specialitate la doctorul veterinar profesionist.