Geamuri deschise, obiecte din casă răsturnate accidental şi o curiozitate binecunoscută a pisicilor. Acestea sunt doar câteva dintre cauzele unor accidente în care sunt implicate frecvent felinele de casă, soldate de multe ori cu traumatisme severe. Medicul veterinar specialist cunoaste situatiile ce pot sa apara in casa ta si iti poate spune ce este bine de făcut în aceste cazuri.
În cazul unui traumatism suferit de pisica dv. trebuie să acordaţi primul ajutor şi să vă prezentaţi cu animalul la medicul veterinar profesionist în cel mai scurt timp posibil. Fiţi atenţi la următoarele:
– observaţi dacă sunt prezente urme de sânge şi eventual cât sânge a curs, de la nivel bucal, anal, în urină sau din alte zone corporale;
– opriţi hemoragiile superficiale prin apăsarea zonei din care curge sânge;
– după traumatism pisica se mai poate mişca sau rămâne inertă?
– protejaţi membrele fracturate şi ţineţi felina pe cât posibil într-o poziţie întinsă pe o parte pentru a evita amplificarea durerii sau a traumatismelor de la nivelul coloanei vertebrale;
– observaţi respiraţia, dacă devine accelerată sau greoaie, ori dacă sunt prezente semne de sufocare;
– îndepărtaţi sângele închegat de la nivelul nărilor şi întindeţi uşor gâtul pisicii pentru a-i uşura respiraţia.
Reţineţi toate detaliile accidentului pentru a le comunica doctorlui veterinar specialist
După un traumatism ne putem confrunta cu hernie diafragmatică, fracturi de coaste, hemoragii în interiorul toracelui, edem pulmonar etc., iar datele furnizate medicului de către proprietari sunt mereu valoroase. Astfel, trebuie comunicat timpul trecut de la presupusul traumatism, ce a condus la astfel de accident şi ce alte manifestări a mai avut pacientul după traumatism. In felul acesta esti cel mai de folos specialistului si pisicii tale.
Pot apărea complicaţii
Cele mai des întâlnite probleme la pisici sunt căderile de la înălţime şi accidentele auto. În astfel de cazuri ne putem confrunta cu stări de şoc traumatic, hemoragii, fie interne fie externe sau doar exteriorizate, hernii diafragmatice adică trecerea organelor din cavitatea abdominală în torace lângă plămâni şi inimă, ruptură de vezică urinară şi uroperitoneu (vărsarea urinei în abdomen). De asemenea, pot apărea diverse fracturi, inclusiv la nivelul cavităţii bucale şi traumatisme severe la nivel vertebral sau cranian. Toate sunt situatii foarte grave.
Veniţi urgent la medicul veterinar specialist
Odată ajunşi medicul veterinar profesionist, acesta efectuează tratamentul antişoc, antialgic şi antihemoragic şi o ecografie abdominală ce poate să pună în evidenţă hemoragiile, rupturile de organe si alte modificari. Insa cel mai important este sa prevezi si sa reduci riscurile. Decopera cum poti reduce riscurile de accidente si cum poti actiona rapid si util in cazuri grave alegand sa consulti medicul veterinar specialist chiar si atunci cand nu exista o problema de sanatate a pisicii tale. Intreba si ti se va raspunde!