Oare cati dintre noi nu ne-am dori sa gasim pestisorul de aur, sa ne indeplineasca trei dorinte. S-ar putea mai usor decat se crede sa avem asa ceva pentru noi. Singura deosebire este ca nu vorbeste si nu indeplineste dorinte, dar tot auriu este.
Pestisorul de aur sau stiintific numit Carassius auratus, este poate cel mai raspandit peste ornamental avand origini asiatice si dimesiuni vaiabile, pe masura ce creste in varsta creste si in dimensiuni si se asteapta sa traiasca in captivitate in jur de 4-5 ani, in functie de conditiile de viata.
Ceea ce este de stiut despre acesti pesti este ca, asa cum le spune si numele stiintific, sunt practic crapi dar care in timp au fost selectati pe baza unei mutatii care le determina coloritul specific.
Acest peste este destul de versatil si poate fi tinut atat in acvarii cat si in bazine exterioare. Totusi, faptul ca excretiile acestui peste se acumuleaza foarte repede, face câine cazul unei cantitati mici de apa in spatiul unde este tinut poate favoriza asa numita moarte subita a pestilor. Aceasta mai poate fi intalnita si in cazurile in care temperatura apei variaza brusc. Excretiile acumulate produc toxine periculoase pentru metabolismul locuitorilor acelui spatiu. Apa trebuie sa fie mereu la un standard ridicat de calitate, sa fie mereu curata si ventilata, cunoscut fiind faptul ca fiecare peste auriu necesita intre 30 si 70 de litrii de apa, care poate fi mentinuta la temperatura camerei dar nu mai putin de 10-13 grade in apa, avand un optim apropiat de confortul omului si anume 25 de grade.
Ceea ce este mai interesant la pestisorul auriu este ca in timp, poate sa-si schimbe culoarea, devenind gri in conditiile unei lumini insuficiente. Asadar nu reduceti lumina disponibila acvariului daca nu vreti ca pestisorul de aur sa se “transforme”.
Cat credeti ca manaca un pestisor de aur? Ei bine, mult, foarte mult, de fapt nu se opreste din mancat niciodata, ceea ce ii poate fi fatal. Asa ca in captivitate, proprietarul trebuie sa stie ca hranirea are loc de 2 ori pe zi, iar cantitatea este variabila in functie de cat de mult poate un peste sa manance in decursul a 4-5 minute. Excesul de hrana trebuie combatut si este identificat prin excesul de fecale produse, care in anumite conditii chiar pot ramane atasate de cloaca. Hrana pentru un pestisor de aur o gasiti in pet-shopuri.
Ce s-ar mai putea spune? Stiintific s-a constatat ca acest peste are o memorie destul de buna si in timp poate manifesta un comportament modificat in functie de persoanele ce se apropie de acvariu. Deci semne de inteligenta aparte pentru aceasta specie.
Si ca un ultim sfat, nu uitati, pestisorul de aur nu sta intr-un bol de sticla, asa cum il cunoastem din vechile filme de la Hollywood ci intr-un acvariu mare, bine ventilat si ingrijit. Succes!