Scene parca desprinse din filmele de actiune sunt surprinse din ce in ce mai des in orasele din Romania. De parca s-ar naste in orasele noastre un nou Vest Salbatic sau un nou tinut de vanatoare. Multe dintre situatile intalnite sunt provocate de alice, proiectile mai mici sau mai mari folosite la armele cu aer comprimat al caror regim legislativ este ceva mai permisiv. Totul se intampla la initiativa unui “vanator”urban care in atare situatii este de anticipat fie ca isi exerseaza teribilismul sau chiar tinta in cazul in care se gandeste ca ar putea sa faca acelasi lucru si cu oamenii. De fapt, pericolul este mai mare in cazul unor astfel de oameni, ce prin agresivitatea lor si prin lipsa de empatie si capacitate de intelegere a unor legi sociale, dovedesc ca traumele produse animalelor sunt de fapt pasul catre crime impotriva semenilor.
La consulatie se pot prezenta animale cu diverse stari patologice ce prin diferite tipuri de investigatii, pot fi descoperite adiacent si corpi straini retinuti, precum aceste proiectile, dar fara sa aiba vreo legatura cu starea de boala prezenta. Pe de alta parte, medicul veterinar profesionist se poate lovi si de situatii in care animalele prezinta rani cronice ce nu se mai vindeca sau paralizii la diferite niveluri. Multe dintre aceste proiectile pot atinge chiar coloana vertebrala sau filete nervoase importante, afectand astfel “reteaua electrica” a organismului, putand duce la intreruperea influxului nervos si paralizie consecutiva. In anumite cazuri, in functie de tipul aliajului din care sunt fabricate proiectilele, se pot produce si intoxicatii provocate de eliberarea in organism a diferitelor tipuri de ioni nocivi.
Din pacate astfel de accidente se pot petrece chiar si la vanatorile organizate, atunci cand fie tintasul greseste fie cainele ajunge in bataia pustii, necesitand tratament de urgenta, radiografii pentru identificare si localizare si chiar interventii chirurgicale, fie pentru extragerea corpilor straini fie pentru remedierea distrugerilor provocate de proiectil. Multe dintre aceste situatii pot fi urgente si pun viata in pericol in acelasi fel in care se produc la oameni. Poate ca ar fi bine sa invatam din suferinta bietelor animale, sa evitam sa le provocam astfel de traume si sa stim ca ceea ce li se intampla lor se poate intampla oamenilor. Pentru aceasta este necesar sa alegeti sa vorbiti cu un medic veterinar specialist pentru cele mai bune sfaturi profesioniste.