Abecedarul veterinar

Patiserie de…catei si pisicute

 

Am primit zilele acestea pe mail link-ul unui site, a carui adresa gazduieste o idee noua si nu prea in Romania, “patiseria pentru catei” on line. S-ar putea ca in curand sa apara si patiseria de pisicute. Cu totul o idee laudabila si sustenabila. Daca avem firme care produc hainute pentru catei, sampoane, custi mai fancy sau mai “de lux”, era cred logic si timpul sa apara si asa ceva si lumea sa inceapa sa vorbeasca. Am citit cu destul de multa pofta meniul prezentat, o adevarata companie de catering pentru catei, poze delicioase si retete « bio », o adevarata incantare a simturilor on-line.

Faina integrala, unt de arahide, lapte, oua, mere, oua si retetele continua, cu adevarat imbietoare si mai mai ca as comanda si eu cateva sa gust si eu. Cine nu ?

Mai aflu ca mancarea uscata (paletata) si cea recomandata de catre medicul veterinar (care este de fapt comisionarul firmelor de alimente paletate) ar trebui sa fie limitata sau poate chiar inlaturata. Mai citesc prin diverse articole ca sunt proprietari care nu mai stiu ce sa mai creada despre mancarea pentru pisicute si ca fiecare felina are in principiu propriile nevoi. Incerc un sentiment de deja-vu, regasesc opinii deja intalnite precum carora hrana aceasta de pe la pet-shopuri face mai mult rau decat bine.

Admir oamenii cu initiativa si cu idei marete, imi place sa vad ca si in Romania oamenii vor altceva pentru animale, fie ca e vorba de parcuri rezervatie pentru ursi, adaposturi de catei, salvatori ai animalelor din delta sau o patiserie canina ori felina.

Urmaresc totusi cu destula circumspectie absolutizarile, asta da !, asta nu !, stiu eu sigur !, pentru ca in decursul umilei mele pregatiri profesionale dar si in formarea mea ca om am descoperit mereu posibilitatea de a ma insela, ca siguranta, garantiile, retetele in biologie sau medicina sunt mereu supuse de fapt variabilitatii. Am incercat de multe ori in ultima vreme sa slabesc, sa traiesc si eu sanatos, sa nu mai mananc atatea « prostii ». Am plecat de la a-mi calcula numarul de calorii zilnice, recomandate in functie de tipul de efort, de varsta, de greutatea deja avuta si de predilectia mea de a alege mai mult dulciurile. Apoi am cautat sa vad cate proteine trebuie sa mananc in fiecare zi, cata vitamina E, cata vitamina C, cat calciu, cata apa si cata…grasime si mai ales de care. Apoi am inceput sa aleg alimentele si modul in care sunt preparate, crude, fierte, stoarse, amestecate, macinate, cremoase sau tari.

Ce vreau sa spun de fapt ? Putem sa incercam sa devenim stiintifici, sa plecam de la valoarea absoluta a caloriilor zilnice necesare, necesarul de vitamine la care se adauga proteinele, grasimile, oligoelementele, probioticele si asa mai departe si sa obtinem o hrana personalizata. Dar cati dintre proprietari stiu sa faca asta, cati vor reusi zilnic, cati isi vor permite asa ceva, pentru ei insisi sau pentru pisica din casa. Oare retetele acestea sunt cu o eticheta, au un rezumat pe undeva ? In timp ce de ceva ani, poate inainte sa ne gandim noi romanii ca exista hrana pentru animale, companiile de pet-food au angajat si platit specialisti sa vina cu o solutie. Si au venit, cu mai multe, nu doar una. Totusi ce putini oameni stiu este ca hrana pentru animale este si ea impartita in 3 categorii, economica, premium si super premium. Si pretul acestora difera in functie de ceea ce contine si pentru ce este conceputa, pentru ca o pisica digera altfel decat un om, pentru ca energia acesteia trebuie sa provina dintr-un profil alimentar diferit de al omului, pentru ca au altfel de enzime, altfel de stomac, altfel de consum energetic, altfel de comportament alimentar decat cel al omului sau da, exact poate are diabet sau insuficienta renala sau este convalescent sau are pietre la rinichi sau este obez si castrat de multi ani. Deci, poti sa te uiti pe eticheta sa vezi cate cereale are, cata carne, cate calorii, cati « aditivi » si sa alegi.

Daca nu poti sa alegi poti intreba, cu siguranta cineva va raspunde. Este alegerea fiecaruia tipul de hrana pe care doreste sa-l acorde propriului animal. Nu sunt avocatul nimanui si nici comisionarul cuiva, dar cred totusi ca este mai simplu si mai sanatos sa hranesti pisicul din casa sau din curte cu hrana deja preparata, numita gresit « industriala », avand la dispozitie atatea si atatea sortimente in functie de varsta, sex, efort, stare fiziologica si alte stari ale pisicutelor.

Si de ce nu, cateodata o bucatica de carne proaspata ar putea sa ii faca ziua mai frumoasa cainelui sau pisicii.