Boli la animale

Pastreaza capusa care te-a muscat sau cea gasita pe cainele tau! Poti afla rapid daca transmite sau nu boli grave

Chiar daca este deja un subiect intens dezbatut, noutatile sunt mereu bine de stiut. Este vorba despre capuse. Capusele transmit boli. Pot transmite boli grave, atat la animale cat si la oameni. Sunt destule cazurile de boli transmise de capuse, ca sa nu mai amintim de Babesioza, Borelioza (Lyme disease), Anaplasmoza si Ehrlichioza (Rickettsioze). In acelasi timp, putem discuta si de boli virale transmise de capuse si de altele, mai putin cunoscute, dar nu neaparat mai putin grave. Exista si cazuri mediatizate de oameni diagnosticati cu boli transmise de capuse. Ca atare, este clar, Capusele sunt un pericol pentru oameni si animale. 

www.doctor-vet.ro

Una dintre intrebarile des adresate medicului veterinar este ce se poate face cand ai descoperit o capusa pe animal? In numeroase situatii este pur si simplu un joc al asteptarii. Al asteptarii unor semne ce pot fi atribuite bolilor cu risc a fi transmise sau o asteptare a unor reactii imunologice ce sa poata fi depistate la analize specifice, de laborator. Aceasta este o abordare acceptata si de multe ori, rationala. Si totusi. O astfel de perioada de asteptare poate crea o serie de probleme emotionale, se poate instala neincrederea si, dupa cum o mare parte din oameni fac, pot fi cautate informatii aditionale, de specialitate cu privire la diferitele metode de depistare, tratament, prognostic s.a.m.d. Aceste informatii, in lipsa unei capacitati integratoare, capatate prin antrenament medical, studiu si mai ales ponderatie, pot duce la concluzii pripite, neavizate si un stres nejustificat. De aceea, acest joc al asteptarii poate fi greu aplicat si respectat.

Chiar si in cazul in care se stie ca pentru fiecare boala transmisa de capuse, exista o notiune denumita Timp de transmisie. Acest timp de transmisie este timpul petrecut de capusa pe un organism suficient pentru a duce la imbolnavirea acestuia. Acest timp de transmisie este diferit in functie de agentul patogen transmis. Adica, de exemplu, pentru Babesioza timpul minim de transmisie este de 24-36-48 de ore. Adica, atat trebuie sa fie organismul in contact cu respectiva capusa, pentru a putea transmite Babesia spp., in cazul in care adaposteste parazitul in interior. Pentru a creste sansele transmiterii speciilor de Borrelia, cele ce duc la Lyme disease (Borelioza), capusa trebuie sa fie atasata minim 12 ore, iar dupa 24-36 de ore, este aproape sigur ca a transmis boala, in cazul in care adapostea acest spirochet. Pentru bolile virale, se estimeaza ca timpul de contact este foarte redus, adica aproape orice muscatura poate fi o sursa de infectie, in cazul prezentei unui virus patogen in interiorul capusei.

Asta inseamna ca nu orice capusa, in orice situatie, la orice animal sau om, indiferent de cat de mult a stat pe organismul respectiv transmite cu siguranta una sau mai multe boli.

Dar mai exista o solutie. Exista in acest moment un raspuns tehnic la o astfel de problema. Ce faci daca ai gasit o capusa pe cainele tau sau pe tine si vrei sa stii neaparat daca exista vreun risc sau nu? Pastreaza capusa! Mergi cu ea la un medic veterinar. Medicul veterinar ar putea testa, in anumite conditii, direct capusa respectiva. Aceasta testare foloseste in special pentru depistarea celor ce pot transmite specii de Borrelia, adica agentii infectiosi ai Boreliozei, denumita si boala Lyme. Testul poate fi realizat direct din capusa extrasa, scotand in evidenta intre una si patru specii de Borrelia. Si acest lucru rapid, adica in cateva minute. Atentie, insa! Depistarea acestor specii de Borrelia nu inseamna neaparat o transmisie sigura ci doar probabila si nu neaparat imbolnavire. Insa timpul scurt de depistare inseamna posibilitatea unui tratament rapid si o mai buna cuantificare a riscului in perioada imediat urmatoare. Si toate acestea pot fi aflate cu un test rapid, cu o buna posibilitate de orientare a planului de diagnostic si tratament.

Asa ca, indiferent de specie, om sau animal, capusa poate fi pastrata si poate fi testata direct pentru prezenta unor agenti infectiosi importanti.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara