Fiind un sezon propice si mai ales pentru ca in mod tragic exista foarte multe cazuri de imbolnaviri de Parvoviroza canina, parca niciodata nu exista destule informatii despre aceasta maladie infectioasa a cainelui. Daca luam in consideratie ca aceasta suferinta teribila se poate abate si asupra cateilor de talie mica, atunci avem practic un amestec de suparari si intrebari nenumarate despre ceea ce se poate intampla cu bietul catel.
Medicul veterinar specialist va informa mereu despre cele mai importante lucruri in evolutia parvovirozei la caine.
Cainele de rasa mica, precum Bichonul, York-ul, Chihuahua, Caniche pitic, Pomeranian, sufera in aceeasi masura, in timpul parvovirozei, ca orice alt caine. Datorita dimensiunilor reduse si premisei ca aceasta boala poate fi intalnita indeosebi, dar nu intotdeauna, la varstele mici, atunci obtinem chiar cateva conditii pentru o agravare a starii.
De ce se intampla ca parvoviroza sa afecteze mai rau rasele mici de caini?
Afectarea mai puternica a cateilor mici, si de varsta si de talie, este datorata in primul rand faptului ca la o varsta mica, organismul nu detine destule rezerve de glucide (zahar in sange folosit drept energie) si grasimi iar masa musculara, ce ar putea fi o rezerva de apa si proteine, este foarte, foarte redusa. De aceea aproape imdeiat de la declansarea bolii, evolutia este foarte grava in parvoviroza cainilor de talie mica.
Ce este de facut?
Initierea, sub indrumarea si supravegherea medicului veterinar specialist, imediata a tratamentului perfuzabil, ce va oferi organismului necesarul de lichide, electroliti, glucoza pentru a lupta mai departe.
Cat dureaza tratamentul in parvoviroza canina?
Nu exista o perioada standard si nimeni nu poate cunoaste dinainte daca totul va decurge conform sperantelor si dorintelor noastre insa de obicei cainii sunt sub tratament intesiv permanent intre cateva zile si chiar doua saptamani.
Cand trebuie sa apelezi la medicul veterinar specialist?
Imediat ce ai observat cainele de rasa mica mai putin vioi sau ca a vomat/ a avut scaun diareic. Doctorul veterinar specialist va recurge imediat la test de diagnostic al parvovirozei canine si la analize de sange (hemoleucograma) pentru a evalua starea generala.
Pentru mai multe informatii despre parvoviroza poti accesa:
http://doctor-vet.ro/parvoviroza-cainelui-atentie-epidemie/
http://doctor-vet.ro/esentialul-parvoviroza-cainelui-tot-ce-nu-stiai/