Boli la animale

Otita la caine si pisica. Banala dar dureroasa!

In numeroase ocazii, vizita la medicul veterinar specialist se datoreaza unei afectiuni sacaitoare, dureroase si care revine in numeroase randuri. Pe cat de banala poate fi pe atat de desconsiderata este aceasta afectiune. Sunt de parere ca un medic veterinar profesionist evita sa se loveasca de banalitatea acesteia si de lipsa de senzational ce o provoaca acest diagnostic in ochii proprietarului. Suferinta provocata de otita poate fi destul de intensa si poate duce chiar la manifestari similare unor atacuri cerebrale. In acest moment un doctor veterinar specialist poate interveni si sa isi indeplineasca menirea onorabila de a opri suferinta animalului si de a ajuta proprietarul sa evite noi imbolnaviri. Oricat de banala este o afectiune, informarea si atentia medicala, fata de aceasta, este necesar sa fie completa si corect transmisa de la specialist la cel interesat. Din acest considerent, cei mai valorosi dintre specialisti trateaza chiar si afectiunile mai putin complicate, din punct de vedere stiintific, cu atentie si blandete si comunica cat mai multe sfaturi catre proprietarul responsabil si iubitor de animale.

Otita este o inflamaţie a componentelor urechii externe, medii şi interne. Pentru a fi tratată, întâi de toate se identifică motivul care a provocat apariţia acestei afecţiuni.

Printre cauzele care duc la otită se pot enumera: paraziţi, corpuri străine, utilizarea de substanţe iritante pentru curăţarea urechii sau alergii ori infectii etc. Unele rase de câini sunt mai predispuse la otite, acestea fiind în general cele care au urechile lungi şi nu permit astfel aerisirea canalului auditiv, cum ar fi cocker, basset-hound, blood-hound, caniche, beagle etc.

Simtomele sunt uşor de observat atat de catre medicul veterinar specialist si chiar de catre stapan

Primele simptome sunt uşor de observat: câinele se scarpină des în zona urechii, ţine capul aplecat pe partea care îl doare şi nu permite atingerea zonei respective. De asemenea, se pot observa unele secreţii din canalul auditiv şi un miros specific. Dacă acest lucru se întâmplă veniti cu animalul la medicul veterinar profesionist pentru diagnostic şi tratament. Daca este lasata netratata, scuturarea excesiva sau scarpinatul agresiv, pot duce la formarea unui hematom auricular, othematomaul, ce va necesita interventie chirurgicala pentru vindecare. Pentru ca este foarte aproape de creier, durerea provocata este intensa si chinuitoare.

Se poate transmite de la o ureche la alta

În cazul câinilor care au otită la o singură ureche trebuie observată şi cealaltă ureche deoarece boala poate exista la ambele însă numai una poate să fie grav afectată. Medicul veterinar specialist va consulta canalul auditiv cu otoscopul pentru a putea observa modificările apărute, prezenţa unor corpuri străine sau existenţa unor tumori şi va lua o mostră de secreţie în vederea analizării cauzei care a dus la apariţia otitei.

Netratată, poate duce la complicaţii

În funcţie de rezultat, medicul va recomanda un trament cu antibiotice aplicate local sau general, antiinflamatoare, medicamente antifungice si/sau antiparazitare, după caz. Tratamentul trebuie urmat o perioadă îndelungată deoarece otita este o afecţiune care poate reapărea la anumite intervale de timp. Dacă otitele externe nu sunt tratate la timp pot duce la apariţia otitelor medii şi interne care au repercusiuni grave şi sunt greu de tratat. Una dintre probleme este data de tratamentul prea scurt, intrerupt gresit dupa primele zile de cand bietul caine se simte mai bine.

Urechile trebuie curăţate periodic

Uneori otitele sunt asociate cu bolile de piele, de aceea este indicat să vă asiguraţi că patrupedul este sănătos din acest punct de vedere. De asemenea, ca măsură de prevenţie, urechile câinilor trebuie inspectate şi curăţate des, iar dacă există o proastă aerisire a canalului auditiv, zona din jurul urechii trebuie curăţată, iar părul din interior smuls (acest lucru este nedureros pentru câini). De asemenea, urechile trebuie curăţate după fiecare baie sau după scăldat. Pentru această operaţiune se folosesc numai soluţii de uz veterinar şi tehnici la recomandatea medicului veterinar specialist.

Otita poate fi intalnita si la pisica dar cele mai multe dintre cazuri sunt provocate de un parazit ce produce raia auriculara.

Toate aceste cauze pot fi inlaturate iar suferinta animalului tau poate fi scurtata sau prevenita daca alegi sa descoperi avantajele vizitei la medicul veterinar specialist, vizita ce poate fi planificata chiar si atunci cand pisica sau cainele tau nu prezinta semne de boala.

Exit mobile version