Boli la animale

Nu iti “praji” cainele in cuptorul din automobil! Cainele si pisica in masina, vara. Edemul cerebral si alte pericole.

Imi imaginez ca a “nu iti praji cainele in automobil” nu este cea mai academica exprimare dar cred ca este suficient de sugestiva pentru a putea sa iti imaginezi pericolul real din spatele metaforei. Experientele din anii precedenti ma obliga sa va cer ajutorul pentru a preintampina situatii grave, extreme, tragice. Chiar daca temperaturile sunt uneori suportabile, atunci cand esti afara, este foarte usor ca in spatiile inchise, in soare sau chiar la umbra, mediul sa devina cu adevarat ucigas. Semnalul de alarma este real si este menit sa produca o suficienta constientizare a unui pericol usor de prevenit.

www.doctor-vet.ro

Poate ca nu stiai insa exista studii ce au urmarit cam cat de mult si cat de repede creste temperatura intr-o masina stationata la umbra. Asa ca, este important si chiar foarte convingator, daca te-ai gandi la urmatoarea situatie: este vara, esti in interiorul unui automobil fara aer conditionat, esti imbracat cu un cojoc inchis pana la gat, poti transpira doar la nivelul labutelor, pierzi caldura interna prin respiratie accelerata, salivare excesiva si prin tinut limba afara, te agiti pentru ca te incalzesti iar asta te face sa te incalzesti si mai tare, intri in panica, iti bate inima mai repede, iti vine sa versi si iti este foarte sete, devii ametit si poate te apuca un tremurat incontrolabil si iti pierzi cunostinta. Iar acestea pentru ca, in interiorul unui automobil, la o temperatura externa de 23-25 de grade, in doar 60 de minute, pot fi chiar 40-45 de grade. Ce sa mai zici daca la temperaturi de 30-32 de grade, in interior se produc cca. 47-48 de grade, la 35-37 de grade corespund cam 48-50 de grade in interior iar la 40-44 de grade afara, in automobil vor fi 55-60 de grade. Este mult, este putin?

Raspunsul este clar. Este mortal pentru un caine, o pisica sau un copil. Iar replica cum ca “doar un minut l-am lasat singur in masina, cu geamurile crapate” nu te ajuta la nimic si mai ales pe el, bietul animalut.

Dar ce se intampla din punct de vedere medical? La inceput creste temperatura interna a organismului. Pentru a compensa aceasta crestere, organismul intensifica respiratia, bataile inimii, se pierde apa in exces prin salivatie (pentru a scadea temperatura de la nivelul sangelui ce iriga limba), se produce astfel deshidratarea. In plus, vasele de sange sunt dilatate la maxim iar din acestea o parte lichida se depalseaza in tesuturi (cum ar fi creierul). In acest fel apare edemul cerebral si pierderea cunostintei si pericolul decesului. Toate organele interne sufera din cauza tulburarilor hidro-electrolitice, dar mai ales rinichii. In tot acest timp, temperatura corporala creste rapid si periculos, peste 40,5-41 de grade.

Ce rase sunt extrem de sensibile?

Toate rasele pot fi afectate de caldura. Cele mai afectate sunt insa Bulldog francez, Bulldog american, Boston terrier, Boxer, Pug, Shih-Tzu, Pekynez. 

Ce este de facut?

Evita pe cat posibil sa il lasi in masina inchisa sau chiar si cu geamurile “crapate” in soare sau la umbra. Chiar si 5 minute pot fi prea mult pentru organism, nu este de gluma. Cainii, pisicile, copii sunt mai putin rezistenti la temperaturi inalte decat am crede noi. Ai mereu dupa tine sau lasa-i la dispozitie apa de baut curata si la o temperatura rezonabila (nu ceai fierbinte!). Daca totusi ai patit un astfel de accident atunci uite ce ai de facut:

1. Scoate bietul animal din mediul cu temperatura extrema.

2. Foloseste niste prosoape ude pentru a acoperi corpul supraincalzit (nu folosi gheata fara sa iti recomande un medic).

3. Urgent, anunta si mergi la un medic veterinar pentru interventie de specialitate.

4. Poti folosi o punga cu gheata pentru a scadea temperatura de la nivelul cefei.

Socul termic, edemul cerebral si toate afectiunile si simptomele premergatoare sau complicatiile ce decurg din aceste stari impun o atentie medicala de urgenta si intensiva. Este posibil sa fie nevoie de intubare, oxigenoterapie, tratamente perfuzabile, diuretice si antisoc sub internare si supraveghere medicala de specialitate. Fiti precauti!

De Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara