De cate ori nu ati vazut sau poate chiar ati avut un caine de talie mica, o rasa toy, miniaturala, un bichon sau un york, ce mergea tinandu-si unul dintre picoruse ridicat. Pe langa posibilitatea crescuta a unei luxatii de rotula ar putea fi vorba de una dintre cele mai intalnite afectiuni ortopedice, necroza de cap femural.
Ce este necroza de cap femural sau afectiunea Legg-Perthes?
Este o degenerare a articulatiei soldului (coxofemurala) rezultand durere, limitarea miscarilor, atrofia muschilor si schiopatura evidenta. Afectiunea evolueaza cu inflamatie severa ce duce la o suferinta insemnata a cainelui.
Cum se manifesta necroza de cap femural la caine?
Medicul veterinar specialist iti va spune ca necroza de cap femural produce durere si ca urmare cainele va schiopata. La rasele mici este foarte usor ca picorul sa fie suspendat si folosit in extremis. Rasele mai mari vor acuza dureri atroce si vor avea probleme serioase atunci cand vor dori sa se ridice din pozitia culcat. Ca urmare a inflamatiei si durerii, mobilitatea este redusa iar musculatura va incepe un proces de atrofiere, volumul coapsei diminuandu-se. La palpare, articulatia coxofemurala este dureroasa.
De ce se produce necroza de cap femural?
Necroza de cap femural la cainii de talie mica apare cel mai des intre cinci si zece luni de viata si poate avea o implicatie genetica. Este suspicionata drept cauza o problema vasculara la nivelul capului femural, fiind afectata irigarea sanguina a acestuia.
Exista studii care evidentiaza drept cauza si folosirea anumitor medicamente precum prednisonul, ce poate duce la osteonecroza capului femural. De aceea acest medicament trebuie folosit doar la recomandarea si sub supravegherea medicului veterinar specialist, iar la aparitia schiopaturii sa fie realizate radiografii de diagnostic la nivelul bazinului, pentru eliminarea acestei suspiciuni.
Cum se diagnostica necroza de cap femural la caine?
Medicul veterinar specialist va realiza intai examinarea clinica, va observa modificarile de aplomb, aspectul membrelor posterioare, prezenta sau absenta durerii si lista medicamentelor ce au fost folosite pana in prezent. Diagnosticul definitiv este realizat prin examinarea radiologica, sub anestezie. Se poate observa, in stadiile incipiente, demineralizare osoasa la nivelul colului femural, marirea spatiului articular coxofemural. Pe masura ce trece timpul, articulatia coxofemurala sufera deformari, colul femural se poate fractura spontan, capul femural poate deveni monstruos, cu depuneri minerale consistente si se poate chiar pierde aspectul suplu al colului femural. Pe scurt, o articulatie neregulata, cu depuneri minerale, inflamata si putin functionala dar foarte dureroasa.
Cum se trateaza necroza de cap femural la caine?
Necroza de cap femural este o afectiune de natura chirurgicala si modalitatea de tratament vizeaza fie inlocuirea articulatiei cu o proteza de sold fie rezectia capului femural, ambele fiind optiuni ce duc la o recuperare foarte buna a functiei locomotorii si la diminuarea masiva a durerii. Medicamentele antialgice sunt recomandate atat inainte de operatie cat si dupa pentru a elimina din chinul suferit de prietenul necuvantator.
De Dr. Daniel Lescai
Doctor in Medicina Veterinara