Se poate intampla, asa cum fac foarte multi proprietari la inceput de drum, pana sa citeasca si sa stie mai multe despre sanatatea animalelor, ca starea generala de sanatate a unui caine sau a unei pisici sa fie apreciata subiectiv, si deci incomplet, dupa “starea nasului”. Este rece si umed sau este altfel? Pe cat de superficiala si de lipsita de relevanta medicala este aceasta constatare exista totusi un beneficiu si un fapt pozitiv in aceasta observare a nasului cainelui sau pisicii.
Aspectul secretiei ce se exprima la nivelul nasului poate fi observat de catre proprietari si poate fi comunicat in eventualitatea fericita a unui consult profesionist. Sa spunem franc, inca de la inceput: secretia nazala transparenta, in cantitati rezonabile este un aspect in majoritatea situatiilor neingrijorator. Si totusi…ce mai poate intalni si observa pertinent un proprietar constiincios in afara acestei secretii “normale” puteti descoperi in continuare, daca alegeti sa cunoasteti mai multe.
La nivelul narilor, acolo unde oricine poate observa, se poate exprima, uneori, in diferite situatii, o secretie ce seamana cu sangele, sange curat, puroi, o secretie alba-galbuie, verzuie, cenusie, cheaguri de sange si combinatii intre ele. Fiecare dintre aceste “culori” pot fi doar o indicatie primara si nu martorii unui diagnostic cert. In plus, nasul poate fi dureros la palpare, deformat, puteti observa o lacrimare excesiva sau o tumefactie perioculara, aspect de “ochi umflati”. Uneori, cainele sau pisica, pot evita in a se lasa mangaiati pe cap, vor stranuta sau se vor chinui sa respire si vor incerca sa elimine “ceva” pe nas. Iar alteori ar putea chiar sa aibe o saliva “murdara”, asemanatoare secretiei din nas.
Sa o spunem clar, ar putea fi vorba despre sinuzita la caine si pisica. Sinuzita la caine si pisica reprezinta inflamatia sinusurilor. Sinusurile sunt spatii situate la nivel maxilar si frontal purtand denumirea simpla de sinusuri frontale si maxilare. Sinusurile la caine au roluri specifice de a limita greutatea craniului, rol de camere de rezonanta, zone tampon in cazul temperaturilor extreme si spatiu suplimentar pentru implantarea radacinilor uriase ale dintilor carnivorelor.
Sinusurile comunica cu cavitatea nazala si ca urmare, orice secretie sau inflamatie prezenta la acest nivel poate ajunge usor in nas si de aici se poate elimina si poate fi vazuta de catre cei interesati de starea de sanatate a cainelui sau pisicii lor. Asa cum din sinusuri se poate elimina secretia direct in nas asa si infectiile sau inflamatiile nazale (rinitele) pot ajunge “mai sus” in sinusuri. Acestea se numesc rino-sinuzite.
Sinusurile frontale sunt situate deasupra ochilor iar cel maxilar este in legatura cu molarii si zona inferioara a ochilor. De aceea sinuzitele influenteaza atat de mult starea generala si aspectul facial a unui caine sau pisici cu o asemenea inflamatie.
Cum se produc sinuzitele la caine si pisica?
Medicul veterinar specialist iti va spune ca sinuzitele la caine si pisica pot fi date de actiunea unor virusuri (herpes, influenta, parainfluenta, virusul maladiei Carre-jigodiei, virusul imudeficientei feline etc), de actiunea bacteriilor de tipul Bordetella dar si altora, paraziti (Pneumonyssoides caninum), ciuperici microscopice (Aspergillus), alergii, inflamatii cronice (limfoplasmocitare), polipi si tumori dar si abcese, chisturi si granuloame dentare si corpi straini aspirati.
Cum se diagnostica sinuzita la caine si pisica?
Medicul veterinar specialist te va asculta cu atentie, va face o examinare clinica a nasului, ochilor si dintilor in egala masura. Va recurge in mod pofesionist la radiografie, CT, RMN, rinoscopie si biopsie din cavitatile nazale si cultura din secretia nazala.
Cum se trateaza sinuzitele la caine si pisica?
Toate tratamentele prescrise de catre doctorul veterinar profesionist vor fi in functie de cauza si gravitatea sinuzitelor. In cazul sinuzitelor cauzate de afectiuni ale dintilor, se urmareste tratarea respectivilor dinti sau extractia lor. Sinuzitele virale urmaresc tratarea infectiilor suprapuse. Sinuzitele bacteriene si micotice sunt tratate cu antibioticul respectiv antimicoticul adecvat. Afectiunile tumorale pot beneficia de chimio si radioterapie. Inflamatiile cronice si alergiile pot fi tratate cu ajutorul cortizonicelor. In cazul unor acumulari masive de secretii sinusale se poate recurge la trepanatia, drenarea si “curatarea” lor cu ajutorul solutiilor medicamentoase adecvate. Astfel de situatii se intalnesc si la oameni asa ca medicii veterinari specialisti stiu si actioneaza in consecinta, stiind suferinta si durerea indurate de cainii si pisicile cu sinuzita. Atunci cand sunt folosite antibiotice acestea se folosesc minim 2 saptamani iar in cazul antimicoticelor chiar si 2 luni la rand.
Cat de mult sufera un caine sau o pisica cu sinuzita?
Sa ne gandim ca sinuzitele sunt dureroase, influenteaza negativ ochii si dintii, provoaca tulburari de respiratie si sunt foate aproape de creier. Ce putem spune mai mult?
Atentie! Sinuzitele pot avea episoade de reacutizare si deci pot reveni in timpul vietii unui caine sau pisici.