Boli la animale

Mucocelul colecistului la caine. Stiai ca dieta bogata in grasimi poate duce la probleme grave ale fierii la caine?

Mucocelul de colecist la caine. Este important de stiut cate ceva despre aceasta boala mai ales daca ai un caine in varsta sau care a avut o dieta incarcata cu grasimi. Poate nu stiai dar unele diete destinate tratarii anumitor stari patologice (insuficienta renala sau alte boli renale) pot fi cu un procent mai mare de grasimi. Nu acesta este insa singurul factor ce duce la aparitia unui mucocel de colecist la caine. Cauza este inca incomplet deslusita dar se stie clar ca are legatura cu varsta cainelui (medie spre mare), staza biliara (bila lenesa), grasimile din dieta, bolile metabolice ce duc la hipercolesterolemie, hiperlipidemie sau chiar tratamentele cu steroizi (prednison, dexametazona etc.).

Ce este mucocelul de colecist la caine?

Mucocelul este o tulburare, o boala a colecistului (fierii) si a cailor de eliminare a bilei (secretiei biliare). In decursul timpului este posibil ca bila sa nu se elimine complet si constant, sa se acumuleze, sa isi modifice compozitia si sa produca blocaje (obstructii) ale cailor biliare. In acest fel se formeaza mucocelul. Este practic o secretie modificata, ce si-a pierdut fluiditatea, blocheaza evacuarea normala a bilei si este dublata de o hiperplazie la nivelul peretelui colecistului (ingrosare) si o pierdere a elasticitatii sau a impermeabilitatii acestuia (in locurile unde se produc ischemii si necroze).

Cum se manifesta un caine cu mucocel de colecist?

Va avea dureri abdominale, de diferite intensitati, pe o perioada lunga, va vomita, va avea icter, va slabi, va respira mai greu (tahicardie, tahipnee), va avea febra, diaree si va manca mai putin sau deloc. Analizele de sange vor fi graitoare pentru suferinta ficatului: enzime hepatice cu valori mari (ALT, GGT) dar si crestere a fosfatazei alcaline, bilirubinei. Hemolucograma poate fi cu un aspect diferit, indicand o leucocitoza severa (cresterea numarului de celule albe) mai ales daca a avut loc ruperea vezicii biliare (colecistului). Aceasta complicatie (ruperea vezicii biliare) este des intalnita si se soldeaza cu o peritonita biloasa severa. Infectiile asociate mucocelului sunt frecvente si se datoreaza colonizarii cu bacterii de la nivelul intestinului (E.coli, Stafilococi, Streptococi etc.).

Cum este depistat mucocelul colecistului la caine?

Cel mai usor, mucocelul este observat de catre medicul veterinar specialist la ecografia abdominala. Atunci cand se ajunge in zona hepatica, poate fi observat colecistul modificat, in interior fiind prezent mucocelul, de diferite dimensiuni, precum o structura de tesut moale ce adera la unul dintre pereti, nefiind influentata de gravitatie. Uneori aspectul ecografic al unui mucocel de colecist este foarte asemanator cu cel al unui neoplasm (cancer) de colecist.

Cum se trateaza mucocelul colecistului la caine?

Tratamentul medicamentos este de multe ori insuficient si include medicamente ce contin acid ursodeoxicolic, antibiotice, substante cu rol in regenerarea hepatica. Interventia chirurgicala este cea mai buna optiune insa este riscanta prin pericolele ce pot aparea atat in timpul interventiei cat si dupa (peritonita, sepsis etc.)

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara

Exit mobile version