Boli la animale

Mielografia la caine si pisica. Stiai ca daca nu mai merge cu piciorusele din spate mielografia poate depista o hernie de disc sau alte probleme cu coloana?

De cate ori nu s-a intamplat ca proprietarii responsabili si iubitori sa ajunga la medicul veterinar profesionist cu o problema dintre cele mai grave: cainele sau pisica nu mai merg, nu isi mai simt piciorusele din spate sau nu pot indoi gatul ori poate nu se mai pot ridica de jos cu totul? Sau poate ai vazut ca ii doare foarte tare atunci cand vor sa se ridice sau ii iei in brate? Ori poate nu reuseste sa urineze atunci cand ar vrea?

In unele situatii ar putea fi vorba despre probleme cu sistemul nervos situat in coloana vertebrala. Acest sistem nervos este denumit maduva spinarii si este ca o retea electrica uriasa ce transmite, pe de-o parte comenzile “calculatorului central” (creierul) catre organe si muschi, dar si, pe de alta parte, colectarea sensibilitatii si a altor informatii de la “senzorii” de la periferie. Astfel ca, orice problema cu aceasta retea electrica complexa si compacta, ar putea duce la paralizii si/sau la probleme de perceptie a sensibilitatii.

Aceste lucruri se intampla in cazul inflamatiilor de pe langa maduva si coloana vertebrala, compresiunilor asupra maduvei, diverselor mase tumorale ce se dezvolta pe langa maduva si bineinteles in cazul vestit al herniilor de disc.

Mielografie caine, compresiune medulara cervicala (original), www.doctor-vet.ro

 

Medicul veterinar specialist, in urma examinarii clinice si neurologice poate decide ca, bietul catel sau saraca pisica, are nevoie de o examinare radiologica (radiografie) a coloanei vertebrale. De multe ori insa, mai ales in atunci cand nu este vorba de luxatii sau fracturi, medicul veterinar specialist nu poate observa daca este sau nu o hernie de disc, o tumora in canalul vertebral, compresiuni medulare diverse asociate cu alte inflamatii. In acest caz ar putea recurge pentru tehnici avansate precum mielografia, computer tomografia (CT) sau rezonanta magnetica nucleara (RMN). Pentru ca de multe ori, atat CT-ul sau RMN-ul, sunt greu accesibile sau foarte scumpe, tehnica mielografiei este suficienta si multumitoare pentru realizarea unui diagnostic profesionist.

Ce este mielografia?

Mielografia este o tehnica de realizare a unor radiografii cu substanta de contrast. Substanta de contrast este injectata de catre medicul veterinar specialist, sub anestezie, in sacul dural (spatiul subarahnoidian) adica exact pe langa maduva spinarii, fiind ca un contur al acesteia. Dupa aceasta, medicul veterinar specialist realizeaza radiografiile dorite. In acest fel, spatiul de pe langa maduva spinarii devine vizibil, alb, putandu-se observa devieri ale traiectului coloanei de contrast, blocari ale acesteia, deformari sau eliminari prin alte locuri. Ceea ce era practit invizibil, la radiografia normala, devine astfel vizibil si usor de diagnosticat pentru medicul veterinar specialist.

Ce este hernia de disc?

Hernia de disc este o afectiune a discului dintre doua vertebre ale coloanei. Acest disc se poate rupe si poate duce la compresiunea maduvei de deasupra sa. In acest fel, hernia de disc determina compresiuni medulare, ce pot duce la blocarea totala sau partiala a transmiterii impulsului nervos (a semnalului electric) intre creier si organe sau membre si muschi. Poate rezulta astfel durere intensa si paralizie.

 

discospondilita caine (original0, www.doctor-vet.ro

 

Cand se face mielografia la caine sau la pisica?

Mielografia la caine si pisica se realizeaza, de catre medicul veterinar specialist, dupa un control amanuntit, dupa examinare neurologica, dupa analize complete si anestezie si dupa cel putin o radiografie fara substanta de contrast. De cele mai multe ori se face in vederea stabilirii unui diagnostic cat mai precis si in vederea interventiilor chirurgicale.

Cu ce se face mielografia la caine si la pisica?

Medicul veterinar specialist va folosi o solutie a unei substante de contrast, in general pe baza de iod, care nu face rau animalului, daca este folosita conform specificatiilor. Aceasta se elimina repede prin urina. Uneori, exista si posibilitatea unor reactii adverse, ce determina alergii, tremuraturi sau alte leziuni ale maduvei. Solutia de contrast este injectata, prin ace speciale (ace spinale), in coloana, fie pe la nivelul gatului, fie pe la nivel lombar si, asa cum stii deja, doar sub anestezie generala.

Ce “vede” medicul veterinar specialist pe o mielografie?

In cazul mielografiei, medicul veterinar specialist observa doua linii paralele de substanta de contrast, in interiorul canalului vertebral, in jurul maduvei spinarii. In cazul unor deformari, ale uneia dintre linii, blocari ale acestei sau acestor linii, se poate presupune existenta, in acel loc, a unei hernii de disc, a unei inflamatii, a unei tumori sau, in general fiind spus, a unei compresiuni medulare cauzatoare de durere, paralizii, intreruperi de sensibilitate.

Mielografie. Dinspre dreapta spre stanga, coloana de contrast este deviata si in final oprita de o hernie de disc. www.doctor-vet.ro

Care dintre rase sunt mai sensibilie si pot ajunge la mielografie?

Cel mai vestit dintre cateii care au probleme cu coloana vertebrala este teckelul (Dachshund) urmat de pekinez, beagle, basset-hound, shih-tzu si toti cateii topaitori, jucausi in exces, care alerga si sar foarte mult intr-o zi. In acest fel foarte multe rase pot fi afectate si pot ajunge la hernie de disc si mielografie.