Boli la animale

Melanomul malign la caine. Des intalnit, grav si nu apare doar din cauza expunerii la soare!!!

Cu siguranta ai auzit de melanom. Este un risc crescut mai ales prin expunerea excesiva la soare, atentie sporita trebuie acordata “alunitelor” mai mari, neregulate sau hiperpigmentate si trebuie sa te protejezi, mai ales vara, de actiunea radiatiilor UV asupra lor. Asta stiai desigur despre ce se intampla la oameni. Cum este in cazul cainilor? Si cainii pot sa sufere de pe urma unui melanom malign?

Melanom malign ocular caine. www.doctor-vet.ro

Raspunsul este DA! Cainii pot face melanom malign. Melanomul malign la caine se pare ca nu este in aceeasi masura influentat de expunerea la soare precum se intampla in cazul oamenilor. Mai mult, exista o statistica ce dovedeste ca in majoritate sunt afectati de melanom malign cainii de culoare inchisa, negru, maron inchis sau combinatii. De asemenea, cainii mai in varsta pot fi mai afectati decat cei tineri.

Dar ce este melanomul malign al cainelui?

Melanomul malign este un tip de cancer, extrem de grav, ce necesita atentie medicala de specialitate foarte rapida. Melanomul malign apare pentru ca celulele ce produc melanina (pigmentul ce coloreaza pielea, parul, ochii si nu numai) se multiplica exagerat, fara control. Are, in primul rand, o implicatie genetica insa toti factorii ce duc la aparitia melanomului malign la caine nu sunt pe deplin cunoscuti.

Cat de grav este melanomul malign la caine?

Foarte grav. Melanomul malign la caine metastazeaza foarte repede, producand alte tumori in diferite organe si tesuturi. De obicei, la momentul descoperirii exista o posibilitate importanta ca deja sa existe metastaze undeva in organism.

Unde apare melanomul malign la caine?

Apare atat la nivelul pielii cat si la nivelul cavitatii bucale, unghiilor si pleoapelor sau chiar ochiului. In general sunt niste excrescente nedureroase, de dimensiuni diferite, de obicei mici ce ajung sa fie descoperite de abia atunci cand este prea tarziu.

Cum se diagnostica melanomul malign la caine?

Orice formatiune suspecta trebuie supusa, cu ajutorul medicului veterinar specialist, la un control microscopic dupa indepartarea chirurgicala. Doar examinarea microscopica poate sa puna diagnosticul cert de melanom malign. Medicul veterinar specialist, inainte de acest examen poate doar sa suspicioneze si sa intreprinda masurile chirurgicale necesare, de indepartare cat mai sigura a zonei afectate, urmand examinarea de laborator. De obicei tratamentul chimioterapic urmeaza celui chirurgical si poate asigura o rata mai buna de succes.

Cum poti ajuta la diagnosticul precoce al melanomului malign la caine?

Fiind vigilent! Ai posibilitatea sa urmaresti periodic daca pe suprafata pielii apar excrescente “ciudate”, pigmentate. Poti fie sa te uiti atunci cand il mangai sau cand este toaletat catelul tau (la tuns, la imbaiere). Uite-te in ochii lui! In felul asta poti vedea daca in jurul ochilor sau pe pleoape au aparut pigmentari neobisnuite sau “ceva” a crescut in zona respectiva. Verifica unghiile! Atunci cand le scurtezi sau cand te joci cu el, ai posibilitatea, fara prea mult efort sa vezi daca unghiile au crescut exagerat sau diform, sunt dureroase la miscare sau poate au ceva secretie pe langa ele ori poate chiar au cazut. Cel mai simplu ar fi sa ceri ajutorul prietenesc al medicului veterinar specialist ce ar putea sa vada ceva mai mult decat un neinitiat, daca ceva este in neregula si necesita o atentie speciala.

De Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara