Intreaba-l pe Dr.VET

Mastocitomul canin-Canine MCT

Ceva complicat deghizat in ceva simplu. Mastocitomul canin (MCT) se “ascunde” sub infatisari benigne. Clasicele evaluari ale MCT sunt ale lui Patnaik si Kiupel. Acesta este un caz interesant pentru ca este un caine care a mai avut interventii anterioare, tot cu diagnostic de MCT, in apropierea actualei interventii. Am avut ca subiect o formatiune mica, aspirata si cu aspect citologic de MCT, grad intermediar. In apropiere se afla o alta formatiune, interogata anterior, fara semne citologice ingrijoratoare. Totusi, in ziua interventiei nu suntem foarte multumiti pentru ca formatiunea programata pentru excizie are limitele de excizie prea apropiate de formatiunea “fara semne ingrijoratoare”. De aceea amanam cu cateva ore interventia si, pentru ca ne dorim informatii suplimentare, aspiram si citim rapid materialul obtinut. Surpriza sau nu, tot MCT. Acum ne aflam in situatia de a exciza doua formatiuni considerate MCT, apropiate dar, daca se aplica principiile chirurgiei oncologice, aria delimitata se mareste destul de mult fata de planul initial. Formatiunile sunt mici, un aspect pozitiv, si se poate lua in consideratie si excizia cu margini “proportionale”, adica diametrul maxim al formatiunilor sa fie si extinderea marginilor. Totusi, ceva este suspect. Un caine cu istoric de MCT, formatiuni apropiate, in proximitatea unei foste interventii chirurgicale, una dintre cele doua formatiuni este diagnosticata preoperator, anterior fiind interogata si fara sa fie consemnate semne ingrijoratoare.Interventia o stabilesc cu limite de minim 2.5 cm in jurul ambelor formatiuni si cu cel putin 2 straturi fasciale in profunzime. Initial am crezut ca excizia va necesita tehnici suplimentare de reconstructie dar dupa afrontarea straturilor subcutanate am evitat tensiunea excesiva si planul cutanat s-a inchis foarte usor. Am crezut ca este bine sa ne respectam protocoalele de interventie oncologica dar ne asteptat sa fie totul bine, fara mare efort. Surpriza insa, diagnosticul histologic a venit cu MCT Kiupel high grade. Partea imbucuratoare, margini libere si largi.

Caine, 6 ani, istoric interventii MCT, 35 kg, mascul, MCT High Grade Kiupel. Ce ni se confirma (noua) mereu ca este bine sa facem?

1. Aspiram toate formatiunile si le investigam preoperator.

2. In MCT examenul citologic este suficient de corelat cu examenul histologic pentru a putea fi informativ preoperator.

3. Prima interventie in MCT este si (poate) cea mai importanta (better safe then sorry).

4. Examenul histologic este determinant pentru ceea ce urmeaza: supraveghere, tratament adjuvant, stadializare etc.

5. Apropierea de o zona anterior operata nu inseamna neaparat metastaze sau recidive ci si formatiuni “de novo”, fara legatura cu cele anterioare.

6. Kiupel este “alive and kicking”, are webinarii si o tona de publicatii.

7. Urmarim ecografic splina si ficatul, destinatiile cele mai frecvente pentru metastaze. Aspiram splina indiferent daca “arata ciudat” sau nu.

8. Ne bazam pe echipa extinsa, interdisciplinara, pentru evaluare pre-, intra-, postoperatorie. Interventia chirurgicala este doar o fractiune din tratament si depinde de gradul MCT.

MCT High Grade (Kiupel)
Margini de 2-3 cm, 2 planuri fasciale in profunzime

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara

Exit mobile version