Boli la animale

Mai multi dinti decat este normal? Unii caini pot pastra dantura “de lapte” impreuna cu cea definitiva. Atentie la Yorkshire!

Cainii, la fel ca si oamenii, au in decursul vietii, doua randuri de dantura, una permanenta precedata de cea caduca, “de lapte”. Asa cum este normal, pe masura ce dantura definitiva se dezvolta, cea caduca este pierduta lasand destul loc pentru dintii definitivi sa atinga dimensiunea si pozitia potrivita.

Exista insa foarte multe situatii, uneori in proportie exagerata la unele rase, de retinere a unei parti sau chiar a totalitatii dentitiei caduce chiar si dupa inchierea perioadei normale de inlocuire a danturii. Acest fenomen se numeste retinerea danturii caduce si este foarte des intalnita la Yorkshire terrier, Bichon, Pomeranian, alte rase mici dar si exemplare din alte rase.

Dantura caduca retinuta. www.doctor-vet.ro

In mod normal, in cazul danturii caduce exista un numar de 28 de dinti. In intervalul cuprins intre 4 si 8 luni de viata, se produce inlocuirea danturii “de lapte” cu cea definitiva, treptat, nu odata, schimbandu-se din fata ctare spate, de la incisivi catre molari. In jurul varstei de 8 luni vor exista 42 de dinti permanenti.

In cazul in care se produce retinerea danturii caduce pot aparea numeroase probleme ale cavitatii bucale. Pe masura ce se dezvolta dintii definitivi, dintele caduc retinut poate duce la o dezvoltare anomala a dintelui permanent. Astfel dintii definitivi pot sa se dezvolte ectopic, sa erupa in directia gresita, sa fie prea apropiat de alti dinti sau chiar in contact foarte strans cu dintele caduc. In acest mod pot sa apara ocluziile anormale, adica inchiderea incorecta a cavitatii bucale sau muscatura defectuasa. Pentru ca sunt in contact strans, lipsind spatiile interdentare corespunzatoare, mancarea se poate depune foarte usor in aceste zone. Cu timpul se formeaza placa bacteriana, tartru, carii si inflamatii locale ce pot duce la durere si la pierderea dintilor.

Din acest considerent este necesara indepartarea chirurgicala a danturii caduce retinute, in cazul in care nu este pierduta in mod fiziologic. Majoritatea cazurilor sunt depistate tardiv, in lipsa unui consultatii veterinare de specialitate ce sa vizeze exact acest aspect. Stiu ca exista tendinta, uneori, de a astepta sa vezi daca nu cumva se rezolva de la sine problema, in incercarea de a evita anestezia si interventia propriu-zisa.

Ce este de facut?

Retine ca si la caini, ca si la oameni, dantura se inlocuieste o data in viata. La caine se intampla intre 4 si 8 luni. Evita sa intarzii cu indepartarea danturii caduce retinute. Mai tarziu pot sa apara probleme in cavitatea bucala ce vor fi tratate mai greu.

Cea mai afectata rasa este de departe Yorkshire terrier. De aceea cei ce au sau doresc sa aiba un asemenea exemplar pot sa preintampine problemele dentare prin cunoasterea acestei evidente simple, a posibilitatii crescute de retinere a danturii caduce. Aceasta problema poate sa apara chiar si la pisici, si acestea avand nevoie de un consult medical de specialitate in jurul varstei de 6-8 luni.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara