Boli la animale

Luptam cu parazitii! Cum invingem?

Endo si ecto-parazitii reprezinta un important factor de risc atat pentru animale, cat si pentru om; de aceea este absolut necesar ca animalul dumneavoastra sa fie deparazitat intern si extern nu numai la nevoie, ci chiar preventiv. Toti parazitii, atat cei externi cat si cei interni sunt fiinte a caror dezvoltare si supravietuire depinde de existenta altor fiinte pe care le paraziteaza.

La varsta de 5-6 saptamani, medicul veterinar profesionist va incepe cu deparazitarea interna, aceasta manopera fiind necesara deoarece parazitii pot fi transmisi de la mama la fat chiar din perioada fetala (transmitere transplacentara), ulterior prin laptele matern si prin ouale si proglotele eliminate o data cu fecalele.

In parazitozele masive, specialistul veterinar poate descoperi manifestari sistemice, cum ar fi cele digestive (gastroenterita, chiar hemoragica, lipsa apetitului, voma), manifestari nervoase datorate toxinelor produse de paraziti (ex. ascaronul eliminat de ascarizii vii cat si cel rezultat in urma mortii acestora), fermentatii anormale ale continutului alimentar cu balonarea consecutiva a abdomenului, aport insuficient de proteine, glucide, vitamine, minerale (ceea ce conduce la o dezvoltare intarziata a organismului si, foarte important, la o scadere a capacitatii de aparare a organismului), sindrom obstructiv sau oclusiv prin adevarate „ghemuri” de paraziti, stanjenind astfel tranzitul digestiv.

Astfel, in primele (6-14) saptamani de viata deparazitarile interne se fac la fiecare 10-14 zile de vaccinare, acest interval fiind considerat suficient pentru ca formele larvare sa incheie ciclul evolutiv si ajungand la stadiul de adult sa se localizeze la nivel intestinal; ulterior deparazitarea se efectueaza la 3-4 luni sau de cate ori este nevoie.

Este de preferat ca deparazitarea interna sa fie efectuata de un medic veterinar profesionist.

In general, in functie de conditiile date, medicul veterinar stabileste schema de deparazitare. Aceasta difera de la un animal la altul in functie de:

  • mediul de unde provine animalul achizitionat si felul in care a fost intretinut;
  • deparazitarile efectuate pana in momentul achizitionarii;
  • mediul in care traieste animalul (in apartament sau la curte, in colectivitati de mai multe animale sau singur).

Se recomanda ca, odata cu deparazitarea interna, sa aiba loc si deparazitarea externa, pentru a evita reinfestarea animalelor.

Deparazitarea externa pentru pui se face numai in caz de urgenta si numai cu produse speciale pentru puiuti. In ceea ce priveste deparazitarea externa, stapanul trebuie sa previna in permanenta ectoparazitismul; ectoparazitii (puricii, capusele, paduchii) produc disconfort animalelor, determina aparitia bolilor de piele, transmit boli infectioase si parazitare etc. Se vor folosi in acest sens numai produsele speciale existente in farmaciile veterinare si recomandate de catre medicul veterinar (zgarzi antiparazitare, pipete cu solutii antiparazitare etc.).

Pentru ca iti iubesti animalutul iar tu esti un proprietar responsabil vino la medicul veterinar pentru cele mai bune ingrijiri si sfaturi.