Boli la animale

Leziunile de menisc la caine insotesc deseori leziunile de ligament cruciat anterior. Cand este oportuna operatia?

Leziunile de menisc pot avea sau nu nevoie de interventie chirurgicala. Destul de direct dar si de larg raspunsul. Ce este de facut? O consultatie ortopedica serioasa si investigatii imagistice. Si da, cainele poate suferi de aceleasi leziuni de care sufera si fotbalistii sau atletii.

Ce este meniscul?

Meniscul este o structura prezenta in interiorul unor articulatii sinoviale. In cazul de fata este vorba de articulatia genunchiului, extrem de complexa si importanta, atat la om cat si la caine. In interiorul genunchiului exista doua meniscuri, unul lateral si unul medial. Forma este una particulara, asemanatoare literei C, avand rol important in mecanica articulatiei, atat de amortizare cat si de usurare a culisarii din timpul flexiei sau extensiei. Leziunile de menisc sunt des intalnite atunci cand exista si leziuni ale ligamentelor cruciate, anterior si posterior. Drept urmare, un numar important de caini ce sufera de leziuni, partiale sau totale, ale ligamentului cruciat anterior, sunt nefericitii posesori si ale unor rupturi de menisc, mai ales medial. Astfel de leziuni, rupturi de menisc sunt dureroase si impiedica miscarea corecta. In urma unor astfel de rupturi, asociate cu cele de ligament cruciat, sunt promovate procese inflamatorii in articulatie. Acestea sunt urmate de mineralizari si alte procese degenerative articulare.

Leziune de menisc medial la caine. www.doctor-vet.ro

Meniscul nu se vindeca?

Articulatiile au propriile lor mecanisme de vindecare, mai mult sau putin eficiente. Producerea unui tesut ce sa preia din functiile unui menisc normal poate dura si ani de zile.

Cand este oportuna interventia chirurgicala?

Depinde de amplitudinea leziunilor si de efectele asupra bietului animal. Daca membrul este mentinut suspendat, leziunea de ligament cruciat este totala, atunci se intrunesc premisele unei interventii necesare.

www.doctor-vet.ro

Ce se intampla in cazul interventiei chirurgicale?

Articulatia genuchiului este examinata chirurgical si se identifica meniscul afectat. Dupa caz, pot fi eliminate parti din menisc sau indepartat in intregime. Acest procedeu, odata cu stabilizarea articulatiei prin inlocuirea functiei ligamentului cruciat anterior, prin diferite tehnici, va promova o miscare fara durere si va da posibilitatea cainelui de a-si sustine greutatea pe membrul respectiv. Sunt necesare perioade de repaus si evitare a efortului pe genunchiul operat, procedee de recuperare si supraveghere medicala, toate intinse pe mai multe saptamani. Durata aproximata de recuperare este intinsa pe o perioada de aproximativ 6 luni.

De Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara