fii prieten cu Dr.VET
  • Legume ce pot fi folosite in alimentatia cainelui

    Posted on June 8, 2016 by in Abecedarul veterinar

    In caz ca ai un caine ce tine neaparat sa manance odata cu tine si vrea sa guste si din ceea ce iti place tie, iti pot veni in ajutor. Exista cateva legume ce pot fi folosite in alimentatia cainelui. Atentie insa, exista moduri de preparate recomandate si, mai ales, cantitati recomandate. Pana la urma, cainele este un carnivor, chiar daca, evolutia si mai ales apropierea de om, l-au impins, usor-usor, sa devina omnivor. Retetele de mai jos vin in intampinarea si celor ce cred cu putere in latura vegetariana a cainelui de langa ei.

    1. Cartofii. Ei bine, cine s-ar fi gandit, cartofi la caine?! Da, pot fi folositi, dar doar gatiti intr-un anume fel. Spalati bine, fara sa fie curatati, taiati in felii si copti, neaparat, nu cruzi (toxici, contin solanina termosensibila). Puteti oferi 2-3 felii, nu mai mult. Sunt o sursa de vitamine B, fibre si magneziu. Nu folositi sare sau alte condimente si evitati sa adaugati o garnitura de mititei sau pui prajit in ulei.

    2. Sparanghel. Exotic dar gustos. Merg facuti pe gratar, fara capetele fibroase, atinsi cu putin ulei de masline. Se taie in bucatele mici si se ofera 3-4. Sunt o sursa buna de fibre, magneziu, vitamina C, K, fier si potasiu. Nu condimentati.

    3. Morcovii. Da, stiu, nu sunt iepuri dar vor fi incantati. Trebuie spalati bine, taiate capetele si fierti timp de zece minute. Doua sau trei muscaturi ar fi suficiente. Aport de vitamina A, K, fibre si potasiu. Nu ii folositi cruzi.

    4. Castravetii. Se spala bine, se scot semintele, se taie in bucati rezonabile si se fierb timp de cinci minute. Hidrateaza si aduc ceva vitamina K. 2-3 bucatele sunt suficiente. Evitati sa ii faceti salata si sa adaugati sare sau telemea.

    5. Fasole verde. Se taie capetele, se spala bine si se fierbe zece minute. Poate fi combinata cu orez fiert si pui fiert in caz de colici intestinale la catei. Se ofera dupa racire si nu se folosesc mai mult de 3-4 pastai. Sursa de fibre si ceva proteine.

    6. Mazare. Se fierb boabele timp de patru-cinci minute. Se raceste. Se ofera doua-trei linguri. Sursa de vitamina K, B, C, fibre, proteine, fosfor si potasiu. Lasati carnaciorul deoparte!

    7. Cartofi dulci. Pot fi curatati, taiati in cuburi, fierti si apoi zdrobiti. Piureul este oferit in combinatie cu mancarea lui obisnuita, doua-trei linguri fiind suficiente. Aport de vitamina A, magneziu si fosfor. Nu puneti unt sau sare.

    de Dr. Daniel Lescai

    Doctor in Medicina Veterinara