Boli la animale

Legatura dintre copil, microbiom si animalele de casa

Exista o dezbatere continua fata de prezenta animalelor de companie si copilul nou-nascut sau in prima parte a vietii. Oare cine nu s-a confruntat cu povetele unuia si altuia care spuneau sa inlature cainele sau pisica din casa, imediat ce a aparut un copil? Exista, de asemenea, o dezbatere fata de tipurile de colonii de bacterii care populeaza intestinul unui copil nou-nascut si posibilitatea de a fi sau nu expus la diferite boli, precum diabetul, alergiile si altele. Acest lucru pune la incercare numeroase familii care isi doresc doar binele minorilor dar si al animalelor de companie din casa. In anul 2016, luna februarie, in revista Nature medicine, Sabrina Tamburini publica un material extrem de valoros, in legatura cu microbiomul oamenilor, in viata timpurie si implicatiile asupra sanatatii.

Dar ce este un microbiom? Microbiomul este o colectie populatii bacteriene ce ocupa un anume spatiu din corpul unui organism. In cazul nostru este un copil. Pentru aceasta avem in atentie cazul copiilor si al animalelor de casa, catei si pisici, in special.

Studii recente au caracterizat modul in care mostenirea genetica a gazdelor, mediul inconjurator prenatal si modalitatea de “venire pe lume” pot afecta microbiomul unui nou-nascut. Se constata ca factori postnatali, precum tratamente antibiotice, dieta si expunerea la mediul inconjurator, moduleaza in continuare dezvoltarea populatiilor bacteriene ale nou-nascutului si sistemul imunitar al acestuia. De mai mult timp a fost sustinuta ipoteza unui efect protector prin expunerea timpurie la diferite microorganisme.

Cunosterea actuala fata de microbiom s-a marit considerabil in ultimii ani si s-a ajuns la concluzia ca o serie de colonii aberante de bacterii, in viata timpurie, pot favoriza aparitia diferitelor afectiuni, prin dezvoltarea modificata a sistemului imunitar.

Viata timpurie, luata in calcul pentru aceste studii, a fost cea mai mica de 24 de luni. Este deja stiut ca microbiomul timpuriu are o importanta extraordinara fata de functionarea sistemului imunitar pentru restul vietii. Studiul vizeaza modalitatea prin care aparitia diferitelor boli din timpul vietii este afectata de microbiomul din viata timpurie.

Acest mcirobiom este afectat de diferiti factori, printre cei mai importanti fiind modul de livrare catre lume, adica prin nastere naturala, vagina sau cezariana. Microbiomul nou-nascutului va fi diferit in functie de acest factor. Nou-nascutii obtinuti prin nastere vaginala vor avea un microbiom diferit fata de cei din nasterea prin cezariana. Cei rezultati din nasteri vaginale au un microbiom bogat in Lactobacili. Cei nascuti prin cezariana au un microbiom bogat in Staphylococcus, Streptococcus si Propionibacteria. Un semnal specific ramane drept diferenta intre acesti copii pana la varsta de 12-24 de luni. Suficient cat sa influenteze functionarea sistemului imunitar pentru restul vietii.

Mai mult, dieta nou-nascutului, este extrem de importanta fata de microbiomul si sistemul imunitar ce il va avea. Aceste axpecte sunt estrem de importante fata de posibilitatea dezvoltarii unor alergii, a diabetului de tip I sau a astmului bronsic. Studiul este foarte complex si include si diferite produse pro si prebiotice dar efectul acestora inca necesita o atentie stiintifica corespunzatoare.

Insa, pe noi, ne intereseaza mai ales prezenta animalelor de companie si sanatatea copiilor.  Acest studiu sugereaza ca un contact frecvent cu animale de casa, dar si altele, in viata timpurie, exercita un efect de protectie prin expunerea la microbi ce participa la dezvoltarea unei anume tolerante imunologice. Un studiu bazat pe cazul a peste 3000 de copii expusi la cainii de casa (nu de curte, pisici sau alte animale de ferma) a observat o relatie inversa fata de cresterea expunerii fata de animale si aparitia, in timp, a cazurilor de diabet zaharat. De asemenea, expunerea la animale de companie a fost pusa in relatie directa cu diminuarea cazurilor de astm bronsic si alergii cutanate.  O mai mare expunere la endotoxine, prin praful din casa sau prezenta unui numar mai mare de membri ai familiei, produce o exacerbare a genului Bifidobacterium si un numar scazut de Lactobacillus si Clostridium difficile, care ar fi fost asociate unui numar mai mare de alergii.

Fata de aceste modificari, de microbiom, exista date relevante fata de aparitia unui numar insemnat de afectiuni precum obezitatea, boala inflamatorie cronica la nivel intenstinal si psoriazis. Totul are legatura cu modul in care placile Payer de la nivel intenstinal sunt “invatate” sa tolereze diferite tipuri de bacterii, prevenind astfel un raspuns inflamator aberant, distrugator, mai ales la nivelul intestinului, dar nu numai. O astfel de toleranta imunologica este obtinuta prin nastere naturala dar nu si prin cezariana. Dar acest lucru nu este de nedepasit.

Prezenta astmului bronsic este legata de un microbiom modificat al nou-nascutului. Iar aceasta este doar o anumita afectiune legata, cel putin teoretic, de un microbiom “diferit”.

Cu toate acestea, studiul extrem de solid si complex nu ofera o anumita recomandare. El doar constata anumite situatii statistice si nu se contureaza in recomandari medicale. Totusi, prezenta animalelor de companie, tratate corespunzator, verificate, vaccinate si deparazitate periodic, poate oferi o oportunitatea pentru o sanatate mai buna si nu dimpotriva, pentru nou-nascuti. Expunerea la animale de companie poate avea un efect de protectie fata de unele afectiuni “moderne” precum diabetul, obezitatea, alergiile, astmul si boala Crohn a tinerilor. Toate aceste afectiuni beneficiaza de ameliorari prin modificarea microbiomului celor afectati.

Evitati sa puneti in contact animalele de companie si nou-nascuti, fara sfatul pediatrului sau fara tratamente corecte aplicate de medicul veterinar. Toate aceste descoperiri nu sunt solutii terapeutice. Studiile necesita confirmari si abordari comune ce sa se tranforme in recomandari clinice coerente. Deocamdata ele sunt mai degraba constatari statistice, cu o mare putere de confirmare, dar care necesita o evaluare suplimentara. Cu toate acestea, prezenta animalelor de companie se bucura de numeroase efecte pozitive pentru un copil, mai ales daca este tratat preventiv si curativ, de un medic veterinar specialist.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara