Daca ai un caine de varsta mica, inca nevaccinat sau in curs de vaccinare ori te gandesti sa adopti unul cat de curand, ai face bine sa citesti in continuare. De ce? Pentru ca, in mod sigur ai auzit peste tot de Parvoviroza cainelui, una dintre cele mai grave boli in cazul cainilor nevaccinati. Insa, din pacate, exista inca o boala, relativ uitata sau nebagata in seama. Si cu toate ca este relativ trecuta cu vederea, manifestarile ei, in cazul cainilor tineri, pot fi foarte grave si chiar pot, asa cum ai putut observa in titlu, rivaliza cu Parvoviroza cainelui, in manifestari si gravitate.
Ce este Isospora canis?
Isospora canis este un parazit, cunoscut si sub denumirea de Coccidia, ce afecteaza intestinul cainilor tineri, in special. Este un parazit ce se inmulteste in interiorul celulelor intestinale, ducand in final la moartea acestora. Ciclul de viata al Isospora canis poate fi complet, de la cateva ore la cateva zile.
Cat de grava este afectiunea indusa de Isospora canis?
Este foarte grava in cazul cainilor tineri. In cazul adultilor, sunt destul de rare situatiile in care poate produce boala. La adulti este mai mult purtat si eliminat din intestin fara semne evidente de boala. In cazul cainilor tineri insa, evolutia poate fi grava. Manifestarile sunt nespecifice si cuprind diaree, apoasa si chiar cu sange, semanand cu Parvoviroza. In acelasi timp, bietul caine slabeste, se deshidrateaza, devine mai apatic si manifesta durere abdominala.
Evolutia acestui tip de coccidioza la caine este diferita in functie de organismul afectat, de varsta si mai ales de alte boli ce pot evolua in acelasi timp, precum Parvoviroza, alte boli parazitare sau bacteriene.
Deci, cu toate ca seamana cu Parvoviroza canina si cu toate ca este, uneori, la fel de grava, Isospora canis poate fi asociata chiar cu Parvoviroza, adica ambele boli sa afecteze acelasi caine.
Cum se infecteaza cainele cu Isospora canis?
Pe cale digestiva. Adica, ouale parazitului sunt eliminate din intestin odata cu fecalele si apoi, prin contaminarea mediului sau a suprafetelor, ajung in final in intestinul cateilor. O alta cale de patrundere in organism este imediat dupa fatare, prin contactul cu blana sau pielea mamei, ce elimina prin fecale coccidiile.
In cazul Isospora se intalneste si fenomenul de autoinfectie, adica dupa eliminarea in mediu, cainele sa preia din nou oochisturi si sa isi reifecteze intestinul, chiar si dupa tratament. In cazul eliminarii in mediu este bine de stiut ca Isospora canis este foarte rezistent si chiar si unele solutii dezinfectante sunt ineficiente. Cel mai des sursa de infectie este chiar mama sau zona in care sunt tinuti cateii.
Ce varsta au cainii afectati mai mult de Isospora canis?
De obicei, varsta celor ce se imbolnavesc este situata intre 2 si 7 saptamani de viata. Boala poate fi intalnita si la adultii cu sistem imunitar afectat grav.
Cum este depistata isospora canis?
Diagnosticul este realizat prin examinarea la microscop a probelor de fecale:coproscopie. La microscop, medicul veterinar specialist, poate observa parazitul si poate initia tratamentul. Avand in vedere varsta critica este necesara mereu, in cazurile de diaree severa, investigarea si posibilitatii ca animalul sa sufere si de Parvoviroza.
Cum se trateaza Isospora canis?
Tratamentul este realizat cu ajutorul sulfamidelor si dureaza intre 1 si 3 saptamani.
Este Isospora canis periculoasa pentru om?
Nu. Si omul poate suferi de o parazitoza similara dar nu cu aceasta specie.
de Dr. Daniel Lescai
Doctor in Medicina Veterinara