In acest sezon estival, in care schimbarile climatice au dus la cresterea excesiva a temperaturii si umiditatii, atat pisicile cat si cainii sunt afectati major. In general, limitele de comfort termic ale animalelor de companie se situeaza in apropierea celor umane, dar datorita unor particularitati fiziologice, cainele si pisica prezinta un pericol mai mare de aparitie a hipertermiei (crestere a temperaturii corporale peste limitele maxime normale); aceste particularitati se refera in principal la existenta unui invelis pilos abundent, scaderea temperaturii corporale in principal pe la nivel bucal prin hipersalivatie si hiperventilatie.
Riscul cel mai mare, mai ales din neglijenta omului, este ca animalul sa sufere intens, mai ales ca, atat pentru caine cat si pentru pisica, expunerea la soarele excesiv al acestui sezon estival, nu creaza beneficii nici organice si nici psihice, ba dimpotriva, se constituie intr-un factor de agresiune la adresa sanatatii animalelor.
Daca totusi dorim sa luam animalul pe plaja, acesta va trebui sa beneficieze de umbra, apa potabila iar la primele semne de boala sa consultam medicul veterinar specialist. Nu trebuie suprasolictitat animalul prin efort nejustificat. Animalele cu invelis pilos bogat se tund cat mai scurt cu putinta. Rasele care prezinta zone de corp expuse, neacoperite cu par vor trebui protejate impotriva arsurilor solare fie prin acoperirea acestor zone fie prin neexpunere la soare. Nu se folosesc produse cosmetice de uz uman!
Actiunea radiatiei solare, a caldurii excesive si a umiditatii variabile asupra organismului animalului de companie se realizeaza atat direct (datorita afectarii functiilor organice) cat si indirect (prin favorizarea aparitiei unor afectiuni determinate sau transmise de diversi vectori de tipul puricilor, capuselor, tantarilor, mustelor).
Actiunea directa asupra animalelor
Sunt afectate atat pisicile cat si cainii, putandu-se observa manifestari de tipul insolatiei, atunci cand radiatia solara actioneaza direct asupra extremitatii cefalice a animalelor, manifestandu-se cu vertij, voma, letargie, inapetenta si se poate ajunge chiar pana la aparitia SOCULUI TERMIC cu edem cerebral, datorita cresterii temperaturii corporale peste limitele fiziologice (spre 40.5-41.5 de grade). Protejarea animalului in aceste cazuri se realizeaza prin limitarea sau chiar neexpunerea la soare, crearea unui loc umbros si racoros, umezirea extremitatii cefalice, asigurarea permanenta a unei surse de apa potabila la o temperatura rezonabila dar nu foarte rece (in cazul apei prea reci apar probleme faringo-laringiene).
In cazul transportului animalelor, acestea vor beneficia permanent de apa potabila la dispozitie, ventilatie adecvata. Nu se lasa animalul in spatii neventilate, in care temperatura creste rapid, precum automobilele sau unele custi de transport, in care temperatura poate creste chiar peste 50 de grade in timp extrem de scurt (5-6 minute). In aceste conditii animalul se deshidrateaza rapid, aparand probleme neurologice de tipul edemului cerebral si in final chiar deces. Nu sunt putine cazurile in care cainii si pisicile au cazut victime acestui tip de neglijenta tragica;
Sub actiunea caldurii si radiatiei solare, deshidratarea este una dintre cele mai importante modificari, putand duce la deces, mai ales in cazul indivizilor tineri sau cu afectiuni cardio-vasculare preexistente. Caldura excesiva influenteaza negativ organismul prin afectarea sistemului nervos, la nivelul caruia apar hemoragii si edeme; afectarea sistemului cardio-vascular se traduce prin aparitia tulburarilor de ritm cardiac, scaderea volumului circulant, ruperi ale vaselor de calibru mic de la nivel cerebral; de asemenea este afectat sistemul gastro-intestinal prin aparitia vomei, favorizarea unor endotoxiemii si ulceratii digestive; sistemul excretor este afectat prin favorizarea insuficientei renale, manifestate prin autointoxicatie, anurie etc.; in plus aparatul locomotor este afectat prin distrugerea celulelor musculare, eliberarea de produsi toxici in circulatia sanguina si de aici o serie intreaga de alte complicatii.
Efortul fizic la temperaturi inalte nu face decat sa contribuie la cresterea temperaturii corporale, randamentul este scazut, deshidratarea este masiva, astfel incat riscul aparitiei unor complicatii creste. De aceea este recomandata repausul in zone umbroase.
Lipsa unei surse de apa potabila va impinge animalul sa valorifice orice sursa de lichid, astfel ca apa de mare, sarata va fi consumata dar va produce grave probleme renale; apa din balti, apa murdara fara calitati de potabilitate va favoriza infectiile, astfel ca aceste surse vor ajuta mai putin animalul si il vor face in acelasi timp susceptibil la alte afectiuni.
Sunt mai afectate rasele cu o masa corporala mare, cu invelis pilos abundent de culoare inchisa precum caucazianul, terranova, husky, malamut, carpatin, ciobanesc german dar si rasele masive cu par scurt precum rottweilerul, doberman, dog german. Aceste rase datorita masei corporale mari sunt mai afectate de cresterea temperaturii datorita unui deficit de termoreglare la temperaturi ridicate; parul de culoare inchisa favorizeaza absorbtia radiatiei calorice. Rasele de talie mica sunt si ele afectate de caldura datorita apropierii de sol, unde temperatura este mai mare cu cateva grade decat la 15-30 cm de la sol.
Sunt mai sensibile: exemplarele tinere, care se deshidrateaza foarte usor si care nu prezinta sistemul nervos pe deplin maturat, animalele batrane ale caror functii organice sunt afectate de varsta si cele care prezinta afectiuni preexistente, in special de natura cardiovasculara.
Actiunea indirecta
Indirect, caldura si umiditatea actioneaza prin favorizarea multiplicarii parazitilor externi, transmitatori de babesioza (transmisa de capuse), dirofilarioza (trasnmisa de tantari) iar in cazul existentei unui invelis cutanat abundent, neingrijit, eventual cu rani la nivelul pielii exista pericolul producerii miazelor (contaminare cu larve de muste).
In plus, caldura si umiditatea excesiva favorizeaza raspandirea afectiunilor virale si bacteriene, in conditiile in care si imunitatea animalelor de companie este influentata negativ.
Se recomanda ca in anotimpul calduros animalele sa fie toaletate de cel putin 3 ori, ocazie cu care pot fi identificate afectiunile dermatologice care pot degenera in formatiuni maligne, sub influenta razelor de ultraviolete.
In ultimii ani, a crescut foarte mult incidenta cancerului de piele la animalele de companie.
De Dr Lescai Daniel
Doctor in Medicina Veterinara