Boli la animale

Ingrijorator! Tratamentele “dupa ureche”

Aşa cum, şi în cazul oamenilor, de multe ori medicamentaţia dată „după ureche” face mai mult rău decât bine, şi în cazul animalelor pot apărea complicaţii cauzate de administrarea greşită a unor substanţe.

Medicii veterinari se confruntă deseori cu cazuri în care animalele sunt tratate de către stăpâni cu medicamente de uz uman sau incorecte. Este adevărat că multe substanţe active din medicina omului sunt utilizate şi în medicina animalelor, dar concentraţia, doza, forma de administrare diferă, aşa cum pot diferi şi efectele secundare, ce pot duce chiar şi la decesul animalelor. In lipsa unei recomandari ferme si responsabile din partea unui medic veterinar profesionist, proprietarul in loc sa trateze, cel mai probabil « va otravi » cu buna stiinta propriul animal.

Pisicile sunt mai sensibile

Chiar şi banalele antifebrile sau antialgice comune, utilizate de foarte mult timp fara prescripţie medicală de către oameni, de tipul paracetamolului, ibuprofenului, piroxicamului, fenilbutazonei etc. sunt nocive animalelor. Astfel, intoxicaţia se produce prin administrarea voluntară sau accidentală, acută sau cronică, singure sau în combinaţie, a medicamentelor, pe cale orală sau parenterală la câine şi pisică. Trebuie spus că pisicile manifestă o sensibilitate aparte la acest capitol.

Pot avea efecte devastatoare

Intoxicaţia se produce ca urmare a administrării fără prescripţie medicală, din partea medicului veterinar specialist, a aspirinei, ibuprofenului, paracetamolului, algocalminului, piroxicamului etc., de către proprietar propriului animal atunci când acesta manifestă semnele unei afecţiuni dureroase sau febrile. Aceste medicamente cu acţiune analgezică, antipiretică, antiinflamatoare, care se metabolizează la nivel hepatic şi se excretă la nivel renal, pot produce eroziuni şi ulcere gastrointestinale, insuficienţă renală, afectare hepatică majoră şi predispoziţie la hemoragii, iar cu asta va fi de acord orice medic veterinar profesionist.

Simptomele pot fi foarte puternice

Animalele afectate vor prezenta: inapetenţă, apatie, vomă şi/sau diaree cu sau fără sânge, icter, poliurie sau oligurie, mucoase anemice, deshidratare, febră, durere abdominală, probleme neurologice şi chiar comă, urmată de deces. Aceste fenomene apar ca urmare a particularităţilor metabolice de la fiecare specie în parte, mecanisme relativ diferite de răspuns inflamator la nivel intim biochimic, lipsa unor capacităţi enzimatice corespunzătoare transformării medicamentelor similar organismului uman.

Încă de la primele simptome, este bine sa alegeti ajutor specializat si sa veniti la medicul veterinar, care in functie de timpul trecut de la ingestie va recomanda vomei şi administrarea cărbunelui medicinal in prima instanta. Animalul trebuie dus de urgenţă la medic însă nu uitaţi să vă notaţi medicamentele pe care le-aţi administrat câinelui sau pisicii şi ora aproximativă.

Este bine să privesti, din punct de vedere al emoţiilor, animalul tău precum un om insă ar fi bine să alegi sa il tratezi responsabil cu ajutorul medicului veterinar, să eviti astfel intoxicatiile provocate chiar de cei ce le iubesc mai mult!