Sterilizarea este manopera medicala, efectuata de catre medicul veterinar profesionist, prin care animalul nostru de companie pierde capacitatea de a se reproduce sau de a mai avea manifestari specifice perioadei de calduri.
Este o manopera medicala curenta, dar nu banala, cu cele mai multe dintre urmari favorabile. Astfel, daca o femela este sterilizata in apropierea primei perioade de calduri se reduc foarte mult sansele unor probleme tumorale genitale si dispare riscul de piometru. Masculii sterilizati in primul an de viata nu vor mai avea probleme cu prostata sau agresivitatea specifica perioadei de imperechere.
Sterilizarea, ca si manopera medicala se desfasoara sub anestezie generala, in sala de operatie a unei clinici veterinare. Animalul inainte de a fi operat este examinat clinic de catre doctorul veterinar specialist, se fac analize de rutina urmand ca apoi sa ajunga la manopera chirurgicala propriu-zisa.
Este exact ca si la oameni. Te-ai gandit vreodata ce ar fi sa te duci intr-un spital si in urmatoarele minute sa fii pe masa de operatie, fara analize, fara pregatire, fara dieta? Animalele nu fac exceptie, nu sunt mai rezistente si sufera in aceeasi masura si resimt durerea precum oamenii. Pe cat de cunoscuta si des indeplinita operatie, ea nu este banala, existand riscuri asociate fiecarei interventii chirurgicale efectuate pe abdomen. Este ca si operatia de apendicita la om, oricat de mult ti s-ar spune inainte de operatie ca este o operatie usoara, daca TU ai fi “subiectul” operatiei, ai fi la fel de linistit? Comunicarea si transmiterea detaliilor privitoare la operatie si la ingrijirile de dupa cad in sarcina medicului veterinar specialist pe care este bine sa alegi sa-l contactezi oricand ai o intrebare pe acest subiect.
Dupa ce interventia chirurgicala este realizata, de obicei animalul este retinut pentru supravaghere medicala cel putin 24 de ore, in vederea realizarii terapiei postanestezice, preintampinarea unor efecte nedorite ale substantelor anestezice si observarea disparitiei efectului acestora. Multi dintre proprietari gresesc refuzand asistenta medicala si supravegherea postoperatorie. Hipotermia si hipoglicemia, mai des intalnite la pacientii tineri sau cu greutate mica, pot fi depistate si combatute de un medic veterinar specialist si nu de catre proprietar.
Dezorientarea si confuzia postanestezica sunt interpretate de multe ori gresit de catre stapan, intrand in panica nejustificat sau neiterpretand asa cum trebuie semnele medicale; adapostirea pacientului in locuri de unde poate sa cada sau sa se loveasca in alt mod este interzisa, animalul fiind incapabil pentru o perioada variabila dupa operatie sa se deplaseze voluntar corect sau sa poata controla deglutitia (inghitirea). De aceea este interzisa administrarea de lichide sau alimente imediat postoperator, hidratarea si sustinerea organismului fiind realizata mai bine pe cale intravenoasa. Plaga operatorie de obicei trebuie protejata de lins, traumatisme sau umezeala prin ingrijirea locala cu ajutorul unor bandaje sterile si/sau solutii dezinfectante aplicate pe langa aceasta. In plus animalul trebuie sa primeasca si un coif/colier protector, purtat permanent ce limiteaza accesul animalului la plaga operatorie. In functie de cum se realizeaza cicatrizarea, firele de sutura, daca exista sau daca trebuie, se indeparteaza dupa consultatie la doctorul veterinar profesionist.
Dupa sterilizare este recomandat ca proprietarul sa adopte in prima faza dieta de recuperare postoperatorie urmand apoi a folosi o dieta indicata de catre medicul veterinar specialist adaptata speciei, rasei, sexului, varstei, conditiei fizice a animalului. Tratamentul postoperator cu antibiotice este necesar pe o durata de minim 5-7 zile, pentru a preveni infectiile consecutive unei interventii chirurgicale (http://doctor-vet.ro/antibioticele-la-caine-si-pisica-10-mituri-controverse-si-pericole/).
Pentru ca in jurul acestei operatii exista o sumedenie de pareri, mituri si controverse este de preferat sa descoepri beneificiile unei consultatii la medicul veterinar specialist, unde vei gasi o vorba buna si multe sfaturi utile.