Abecedarul veterinar

Incredibil! Teoriile lui Freud se confirma la animale

Cine ar fi crezut ca studiile si experientele fruediene se vor confirma intr-o buna zi si in lumea animalelor. Pe cat este de surprinzator pe atat este de simplu, iar constiinta populara intuia acest lucru din vremuri stravechi. Cu cat un copil este mai frustrat sau mai lipsit de dragostea parinteasca cu atat el se va dezvolta “diferit” fata de ceilalti copii. In studiile recente este confimata la animale teoria emisa de Freud conform careia ” if frustration is of a traumatic intensity and prolonged, the ensuing warping of the child’s personality is long lasting. In many cases, cognitive development along certain lines can be arrested at that stage. If, for example, an infant is deprived of love and affection over a long period, its own natural impulse to give love can be distorted” ( http://www.trans4mind.com/mind-development/freud.html ).

In cazul animalelor a fost observata o evidenta intarziere in dezvoltarea inteligentei, de exemplu la porcusorii tineri ce au fost separati prea repede de mama si frati. Unui astfel de animal ii ia mult mai mult timp sa rezolve o sarcina data sau chiar nu reuseste fata de cel ce a beneficiat de afectiune si confort din partea mamei si fratilor. Diferenta intre oameni si animale s-ar putea face prin faptul ca oamenii pot comunica notiuni complexe intre indivizi. La nivel insa de afectiune si sentimente, se pare ca animalele sunt extrem de “sensibile”, prezenta afectiunii stimuland o dezvoltare normala, reversul insa, frustrarile, lipsa afectiunii duc la o diminuare a gradului de inteligenta iar la indivizii normali determina chiar prezenta unei forme de depresie, fenomene de anxietate si intreg cortegiul acestora.

Cred ca aceste evidente ar putea sau nu, dupa caz, sa ne faca sa ne gandim la rolul pe care il avem in viata animalelor noastre si cat de mult depind ele de noi si de cat de darnici suntem cu sentimentele noastre. Si poate ne gandim si la ce poate face lipsa unei relatii normale intre adulti si copii, bazandu-ne inca o data pe rolul ingrat de “santinele” al animalelor de langa noi, adica rolul de a ne arata la o scara mai mica, dar la fel de intensa, fenomene medicale dar si psihologice se pare, ce ne pot afecta pe noi oamenii. Din aceste considerente este bine sa va sfatuiti cu medicul veterinar specialist si sa respectati recomandarile acestuia.