Este putin probabil ca cineva ce si-a dorit sa obtina o sarcina sau care a aflat pe neasteptate ca va deveni parinte sa nu fi auzit de Toxoplasmoza. Mai ales in cazul femeilor ce sunt insarcinate sau doresc sa ramana insarcinate, medicii prescriu analize amanuntite pentru depistarea statusului imunitar vis-a-vis de aceasta boala, Toxoplasmoza.
Dar cu siguranta ca va intrebati ce este Toxoplasmoza si de ce este ea asa de importanta pe radarul medicilor, atat medicilor de oameni cat si medicilor veterinari?
Raspunsul il puteti descoperi usor, citind in continuare cateva date de specialitate, pe intelesul tuturor.
Toxoplasmoza este o boala parazitara. Parazitul raspunzator de producerea bolii este Toxoplasma gondii. Boala produsa face parte din categoria zoonozelor, adica bolilor ce se pot transmite la mai multe specii, inclusiv omul. Si da, pot fi bolnave de toxoplasmoza animale precum cainele, pisica, vaca, porcul, soarecele, sobolanul, pasarile s.a.m.d.
Este clar acum ca aceasta Toxoplasmoza este o problema de sanatate atat pentru om cat si pentru animale. Pentru a putea intelege efectele bolii este necesar sa-i intelegem ciclul vital, sa descoperim cum se transmite si cum actioneaza parazitul Toxoplasma gondii. In centrul ciclului vital al parazitului responsabil se afla pisica. Pisica este recunoscuta a fi gazda definitiva. In putine cuvinte inseamna ca din tubul digestiv al pisicii, odata cu excrementele sunt eliminate oochisturi, in care se vor forma sporozoitii (forme intermediare ale parazitului). Este simplu de imaginat cum, aceste excremente eliminate in mediu, contamineaza solul, apa, plantele, diverse suprafete. Prin aceasta contaminare sunt create conditiile ingerarii accidentale de catre alte specii a oochisturilor de Toxoplasma. Din aceste considerente igiena unei litiere de pisica in casa trebuie sa fie foarte riguroasa, legumele trbuie spalate bine inainte de gatire iar cei ce se ocupa cu gradinarit sau copii ce se joaca in aer liber, pot preveni ingestia accidentala prin igiena normala, prin spalatul mainilor cu apa si sapun.
Odata inghitite oochisturile, acestea ajung la nivelul intestinului gazdei intermediare (soareci, pasari, vaci, porci, oameni etc.) unde se transforma in tachizoiti, responsabili de forma acuta a bolii, manifestata in principiu mai ales la animalele ce au un sistem imunitar slabit sau in cazul oamenilor cu sindrom imunodeficitar. Efectul major este dat de transmiterea prin placenta a acestor forme parazitare ce pot conduce la pierderea gestatiei sau a sarcinii (avort) sau pot afecta vitalitatea si starea generala de sanatate ale fatului. Produsii de conceptie pot suferi in urma acestei infectii cu Toxoplasma diferite leziuni ale sistemului nervos central (inflamatorii-encefalite, necrotice), necroze hepatice, hepatite, pneumonii sau necroze pulmonare. Imediat dupa fatare, pisoii pot fi slab dezvoltati, apatici, febrili, fara raspuns bun la tratamentul cu antibiotice, pot muri in prima perioada a vietii. Sunt semnalate si diferite probleme oculare, ca desprinderi de retina, uveite, irite, orbire. La caine, toxoplasmoza imbraca o forma generalizata, cu febra, slabire, apatie dar fara semne specifice. In unele cazuri, sistemul nervos este mai afectat, prin aparitia unor tremuraturi de tipul celor intalnite in epilepsie, slabire musculara si incoordonare. Semnele oculare sunt similare cu ceea ce se intampla in cazul pisicii. De spus ca, in general formele acute sunt mai rare decat formele cronice de toxoplasmoza. In forma cronica, foarte rar sunt semnalate semne clinice, doar testele de laborator putand oferi o suspiciune viabila.
Dar sa reluam cliclu vital al parazitului, pentru ca surpriza de abia acum incepe. Odata trecuta forma acuta, prin prezenta tachizoitilor, se ajunge in forma cronica (dupa minim 20 de zile) caracterizata de prezenta bradizoitilor (o alta forma a parazitului). Aceasta forma se gaseste in intreg organismul, in tesuturile sale, in creier, in inima, in muschi, in ochi sub forma unor chisti microscopici. Aceasta este o forma periculoasa pentru ca se constituie in sursa de infectie pentru oameni, atunci cand consuma carne de vita, de porc, de pasare, de oaie insuficient tratata termic sau pregatita neigienic. De altfel, consumul de carne si de legume incorect preparate reprezinta cea mai importanta sursa de infectie atat pentru oameni cat si pentru animale. Cainele si pisica se pot infecta prin pradatorism, prin consumul prazii specifice (pasari, soareci, sobolani etc.) sau prin accesul la resturile de macelarie ori resturile de la masa noastra, a oamenilor. De aceea trebuie sa fiti atenti la un steak tartar sau la cat de des folositi in alimentatia cainelui sau pisicii voastre carne cruda, indiferent de la ce specie provine.
Ganditi-va ca la nivel global procentul oamenilor reactivi fata de Toxoplasma variaza intre 23% si 95%. In cazul animalelor procentul este foarte variabil insa probabilitatea de a fi venit in contact cu Toxoplasmoza este extrem de mare si se considera ca este mai usor sa pregatim si sa gatim asa cum trebuie carnea considerand-o deja contaminata, o eventuala analiza in masa fiind greu de realizat.
Mai trebuie spus ca Toxoplasmoza afecteaza si modul in care functioneaza sistemul nervos central la nivel intim. In cazul sobolanilor infectati s-a constatat de exemplu ca acestia sunt chiar atrasi de pisici sau de locurile frecventate de acestea, facand practic ca ciclul evolutiv al Toxoplasmozei sa fie mult usurat si accelerat. In cazul oamenilor sunt observate efecte de tipul angajarii unor riscuri ce sfideaza ratiunea, fie in trafic, fie in alte circumstante, afectand practic instinctele de autoconservare.
Tratament exista pentru Toxplasmoza? Da, exista. Tratamentul este de obicei constituit de o administrare prelungita, de 4-5 saptamani, de clindamicina sau sulfamide potentate. Cu toate acestea rezultatul este uneori dubitabil, neexistand posibilitatea sterilizarii organismului fata de parazit. Preventia este mai sigura si mai eficienta. Fiind un protozoar, deparazitarea periodica a cainelui si pisicii nu distruge parazitul, acesta nefiind acoperit de spectrul obisnuit al produselor uzuale. Dupa cum spuneam, doar clindamicina poate fi folosita pentru a distruge parazitul.
de Dr. Daniel Lescai
Doctor in Medicina Veterinara